Кампанията обхваща модели автомобили, произведени през периода 2001-2007 година, съобщиха от българското представителство на японската компания.

Сервизна акция за безопасност в България е свързана с откриването на евентуални проблеми с въздушните възглавници, произведени от японската компания Takata.

Въздушни възглавници могат да експлодират, заради дефект в нагнетателя. Той може да се задейства и при най-малкия удар, като създаде налягане, по-високо от необходимото. В следствие на това в купето могат да се разхвърчат пластмасови и метални шрапнели, които да наранят пътниците.

Дефектни въздушни възглавници на Takata са довели до смъртта на 6 души, като в следствие на това 34 милиона автомобила ще бъдат изтеглени от пазара в САЩ.

В Европа обаче не са регистрирани такива случаи.

Въпреки това, Honda реши да замени нагнетателите, произведени през определен период, като предпазна мярка.

Собствениците на всички засегнати превозни средства ще бъдат уведомени и помолени да предоставят автомобила си в оторизираните центрове на Honda в страната с цел извършване на планов ремонт.

Ремонтите ще бъдат извършвани напълно безплатно, а оторизираните сервизи на Honda в България вече започнаха уведомяването на собствениците на засегнати автомобили.