Припомняме, че от 1981 година досега всички папамобили са били оборудвани с брониран стъклен куб предпазващ главата на римокатолическата църква от покушение.

Папа Франциск обаче бе доста недоволен от "бронирания аквариум", като преди година  заяви пред испанския вестник La Vanguardia какво мисли за бронирания стъклен куб - "Не можех да поздравявам хората, затворен като сардина. Въпреки, че това е стъкло, за мен това е стена".

Запитан относно възможността за улесняване на евентуално покушение Франциск е коментирал: "Нека бъдем реалистични, на моята възраст аз нямам много за губене. Знам какво може да стане, но всичко е в ръцете на Бог".

В следствие на тези мисли на папата, новият му автомобил е напълно открит.

Папамобилът изненадва и с друго - Франциск е решил да замени предпочитания от Ватикана Mercedes с Hyundai Santa Fe.

Задвижването на новия папамобил се осъществява от стандартен 2.2-литров 4-цилиндров турбодизелов CRDi агрегат с 200 к.с. и 422 Нм въртящ момент.

Hyundai Santa Fe е предпочетен и заради по-малките си размери, които го правят по-маневрен и практичен за тесните пътища.

Когато папа Франциск посети Филипините в началото на тази година, той също предпочете корейски автомобил за своето придвижване, залагайки на модифицирана Kia.

Вижте снимки >>