Компанията Skoda Auto обяви старта на серийното производство на второто поколение на своя водещ SUV - Kodiaq, в завода в Квасини, Чехия. В подготовката компанията направи значителни инвестиции в модернизирането както на производствената линия, така и на заваръчния цех. Чрез прехвърлянето на производството на новото поколение Superb от Квасини в Братислава, Словакия, чешкият автомобилен производител създаде допълнителен капацитет в Квасини за производство на успешните SUV модели Kodiaq и Karoq.

"Именно с Kodiaq започнахме нашата SUV кампания през 2016 г. Фактът, че този успешен модел навлиза във второто си поколение днес, е много специално събитие за целия екип. Безброй часове са отделени за цялостната подготовка за стартирането на производството. Инвестирахме 49 милиона евро в модернизиране на нашия завод в Квасини и направихме значителен принос за бъдещето производство", каза Андреас Дик, член на борда на Skoda Auto за производство и логистика.

Снимка: Skoda

Новият Kodiaq ще продължи да се произвежда на първоначалната си производствена линия. В стратегически ход към готовия за бъдещето завод в Квасини, Skoda Auto инвестира 49 милиона евро в модернизиране на производствената линия и цеха за заваряване.

Тази инвестиция също така включва подготовка за производството на новия Kodiaq iV, включващ plug-in хибридно задвижване. Ключовите подобрения по време на преобразуването на производствената линия включват актуализации на манипулатори, сглобяване на шасита, конвейерни технологии и усъвършенстване на функциите на робота за нанасяне на лепило за прозорци. Доскоро производствената линия в завода в Квасини се използваше и за Skoda Superb.

В стратегически ход за увеличаване на производствения капацитет на новия SUV, производството на Superb вече е преместено в завода на Volkswagen в Братислава, което съвпада с пускането на пазара на четвъртото му поколение. Това на практика освобождава капацитет в Квасини, позволявайки на завода да произвежда допълнителни 150 000 бройки годишно от SUV моделите Karoq и Kodiaq. Следователно заводът е готов да произвежда до 410 автомобила Kodiaq на ден.

Skoda Auto започна своята SUV кампания със световната премиера на Kodiaq през септември 2016 г. Този крайъгълен камък беше последван от пускането на пазара на компактния Karoq през 2017 г., градския Kamiq през 2019 г. и изцяло електрическия Enyaq през 2021 г. През есента на 2018 г. беше представен Kodiaq RS, който стана първият SUV в спортното семейство RS на Skoda.

Към днешна дата обединените усилия на производствените мощности на Skoda в Чехия, Украйна, Китай и до началото на 2022 г. в Русия, са довели до над 870 000 бройки от първото поколение Kodiaq. Тези автомобили са достигнали до клиенти на 60 пазара по света. Първото поколение на големия SUV на Skoda се радва на широка популярност както сред клиентите, така и сред журналистите, спечелвайки повече от 40 престижни международни награди.

Skoda Auto представи второто поколение на Kodiaq в Берлин на 4 октомври. Тази презентация демонстрира напредъка на производителя по отношение на устойчивостта и ефективността, както и представи първите елементи на неговия нов дизайнерски език, наречен Modern Solid.

Снимка: Skoda

Новият Kodiaq отразява традиционния акцент на Skoda върху простора, включвайки устойчиви материали и иновативни елементи като интелигентните циферблати, докато екстериорът се гордее с най-новото поколение LED матрични фарове. Автомобилът предлага пет различни опции за задвижване, вариращи от 150 к.с. до 204 к.с., като двигателите от по-висок клас са стандартно оборудвани със задвижване на всички колела. Освен това новият Kodiaq вече се предлага и във вариант на plug-in хибрид, осигуряващ електрически пробег от над 100 километра.