Това е част от новата по-агресивна кампания за отстъпки, след като компанията не постигна заложените цели за доставките през 2022 г.

Стъпката, която доведе до спад на акциите на Tesla с 3,8 на сто на борсата във Франкфурт, идва, след като Илон Мъск предупреди, че евентуалната рецесия и високите лихвени проценти принуждават компанията да намали цените, за да поддържа нивата на продажбите, но за сметка на печалбите.

Понижените цени бележат обрат в стратегията на компанията през 2021 г. и 2022 г., когато поръчките на нови автомобили превишаваха доставките. Миналата година Мъск призна, че цените са станали "смущаващо високи" и влияят негативно на търсенето.

В САЩ намалението на цените на Model 3 и на спортния Model Y варира между 6 и 20 на сто, по оценки на Ройтерс. Спадът се отчита преди федералния данъчен кредит за електромобили в размер на 7500 долара, който влезе в сила от началото на януари. Tesla намалява цените и на луксозния кросоувър Model X, както и на седана Model S.

Намалението на най-продаваните Model 3 и на Model Y в Германия варира между 1 и 17 на сто в зависимост от конфигурацията на автомобила. В подобни граници падат цените и в Австрия, Швейцария и Франция.

Миналата седмица Tesla обяви намаление на цените на колите си в Китай с 6-13,5 на сто, което доведе до протести пред дилърските центрове от страна на собствениците на такива автомобили, които поискаха компенсация.

През 2021 г. Tesla е реализира 75 на сто от продажбите си в Китай и САЩ. Доставките за Европа обаче тепърва ще растат с увеличаването на производството от гигазавода на компанията край Берлин.