Японската компания Subaru обяви, че ще започне да произвежда електромобили в САЩ още през 2027 г., тъй като японският автомобилен производител ускорява прехода си към електрическа мобилност под ръководството на новия си президент, предаде японската осведомителна агенция "Киодо Нюз", цитирана от БТА.

"Решихме да произвеждаме електромобили в САЩ", каза на пресконференция в Токио президентът на компанията Ацуши Осаки. "Имайки предвид скоростта на прехода към електрически автомобили в САЩ, смятам, че дойде времето за подобна стъпка", добави той.

Осаки, който застана начело на компанията през юни тази година, каза още, че все още не е взето решение къде точно ще бъде разположено новото производството, като не изключва и възможността то да е съвместно с японски партньор като Toyota.

"Subaru цели да продаде 400 000 електрически превозни средства на американския пазар през 2028 година", каза Осаки. Автомобилният производител разполага с пет завода, четири от които в Япония и един в щата Индиана, САЩ.

Новият президент на Subaru представи и други цели за 2030 г., включително продажбата на 600 000 електромобила в световен мащаб, или 50% от заложената цел за всички продажби през същата година, както и инвестиция за около 10,5 милиарда щатски долара за електрификация на транспорта.

По-рано компанията Subaru прогнозира, че нейните електрически превозни средства и хибридните модели ще са общо 40% от глобалните продажби през 2030 година.

Понастоящем Subaru продава само един електрически модел - Solterra, разработен съвместно с Toyota. Subaru планира да пусне още седем електрически модела до края на 2027 г., добави президентът на компанията Ацуши Осаки.

Subaru Solterra

Снимка: iStock