Няколко месеца след премиерата на новото MINI Countryman, британската марка, част от BMW Group представи спортната версия на модела, която традиционно носи името MINI Countryman John Cooper Works (JCW). Новото поколение на модела комбинира 2,0-литров 4-цилиндров двигател с мощност 300 конски сили и задвижване на четирите колела от системата ALL4. Благодарение на тези характеристики, най-голямото MINI създава неподражаемо усещане при шофиране и се чувства в стихията си и извън асфалтираните пътища.

Вижте как изглежда новото MINI John Cooper Works Countryman  >>  >>

Новото MINI John Cooper Works Countryman представлява уникална комбинация между стил, мощност и страст към приключенията. Просторният кросоувър предлага значително повече място, комфорт и сигурност, като се превръща във всестранен талант с високо сцепление. Новото MINI Countryman JCW ще се появи на европейския пазар през февруари 2024 г., а цената му започва от 56 500 евро.

Снимка: MINI

Дизайнът на новото MINI Countryman JCW е доминиран от изправения и минималистичен силует. Логото на JCW се отличава с модерен дизайн с ясни линии. Каросерията има коефициент на въздушното съпротивление от 0,26, който е нов рекорд в сегмента.

Модернизираният турбокомпресор подава нагнетен въздух в 2,0-литровия 4-цилиндров агрегат, който разгръща максималната си мощност от 300 к.с. Тягата се предава към колелата чрез 7-степенна автоматична скоростна кутия с два съединителя. Новото MINI Countryman JCW ускорява от 0 до 100 км/ч за само 5,4 секунди. Въртящият момент е 400 Нм, а максималната скорост достига 250 км/ч.

Снимка: MINI

С високата си мощност, новото MINI Countryman JCW постига още по-динамично изживяване при шофиране в завой. Серийното задвижване на четирите колела разпределя мощността надеждно и целенасочено при всяка ситуация на пътя. Мощната спирачна система със спирачни апарати в ярко червен цвят гарантира надеждно намаляване и спиране.

Характерният звук на изпускателната система с клапи позволява MINI Countryman John Cooper Works веднага да бъде разпознато като модел с висока мощност. В интериора се генерира звук на двигателя в реално време, който повишава емоционалното изживяване при шофиране. Стартът на двигателя се подчертава от ексклузивен звук за JCW, а цялостното изживяване е повишено от гърлените звукове на двигателя, вдъхновени от моторните спортове.

Снимка: MINI

Увеличеният с 30 мм диаметър на гумите вече е 710 мм и с увеличената до 245 мм широчина на гумите допринася за типичното за MINI усещане за управление на картинг. Гамата е допълнена от ексклузивни за JCW аеродинамично оптимизирани джанти с размер 19 и 20 инча.

Новото MINI Countryman John Cooper Works се отличава с детайли като аеродинамични елементи с вертикални рефлектори отпред. Дневните светлини на новите LED фарове в се отличават с вертикални елементи. Оформената по нов начин шестоъгълна предна решетка на кросоувъра в черен гланц подчертава новия дизайн в комбинация с трицветното лого на JCW.

Снимка: MINI

Логото се вижда и на оформените по нов начин задни колони, които се сливат плавно с контрастния покрив в червения цвят Chili. Леката извивка на покрива се снижава към задната част и придава на MINI Countryman JCW пъргав силует, въпреки увеличените височина и широчина.

В комбинация със сивия цвят на каросерията, контрастното оформление на екстериора подчертава спортния дух на модела. В задната част вертикалните светлини с подпис John Cooper Works обгръщат изправената каросерия и подчертават широчината му.

Снимка: MINI

В интериора новото MINI Countryman John Cooper Works впечатлява с редуцирания си дизайн. Целият интериор е разделен на горна и долна част от една хоризонтална линия. Вертикалните дръжки на вратите и вентилационните отвори в горната част подчертават усещането за по-големи размери на просторния кросоувър.

С дизайна си червено-черното цветово оформление на кокпита покрай корите на вратите и на висококачествените спортни седалки JCW напомня на гордата история на MINI в моторните спортове. Арматурното табло е покрито с двуцветен текстил от рециклиран полиестер. Задната част на автомобила е просторна. Задният ред седалки може да бъде регулиран по дължина до 13 см. В багажника с обем от 460 до 1450 литра могат лесно да бъдат транспортирани и големи предмети при сгъната задна седалка.

Снимка: MINI

Всички функции при шофиране са достъпни чрез превключвателите на типичната за MINI лайстна. Всички останали функции са разположени на централния OLED дисплей с висока разделителна способност. Новите режими със специални фонове и звуци на могат да бъдат избрани от MINI Experience Mode. Така например режимът Go-kart предлага спортно изживяване, при което звукът на задвижването прониква впечатляващо интензивно в интериора.

Арматурното табло може да бъде потопено в цветовете и шарките, които да са съгласувани в съответно избрания режим чрез OLED дисплея. Освен това множество функции като навигацията, телефонията и развлеченията могат да бъдат управлявани с гласови команди. Взаимодействието с глас се изобразява върху кръглия OLED дисплей под формата на анимация от графични елементи, типография и един аватар.

Снимка: MINI

Новото MINI Countryman JCW е оборудвано с общо 12 ултразвукови сензора, както и четири камери за изглед отгоре, отпред, отзад и от двете страни. Те подпомагат иновативните асистиращи системи за шофиране с асистента Professional и осигуряват частично автоматизирано шофиране от второ ниво.

Така например при смяна на лентата асистентът може да разпознае необходимите пролуки в трафика и да осигури оптималната скорост за асистирана смяна на лентата. За пръв път при подобни ситуации на магистрали и пътища при скорост до 60 км/ч, водачът на MINI Countryman JCW може да отмести ръцете си от волана, ако продължава внимателно да следи трафика и винаги е готов да се намеси.