Новият Volkswagen Passat получи най-високата оценка от 5 звезди от известната независима организация за оценка на сигурността на новите автомобили Euro NCAP. Това прави новият модел един от най-добре оценените автомобили за 2024 г. в общото класиране на независимия европейски орган за тестване. Предишните поколения на Passat от 2010 г. и от 2014 г. получиха най-високи оценки от Euro NCAP. Историята на успеха на бестселъра Volkswagen Passat продължава и изцяло новият Passat получи максималните 5 звезди.

Снимка: Euro NCAP

Новото девето поколение на Passat, който се предлага само като комби, впечатли експертите от Euro NCAP с множество важни нововъведения в безопасността. Оценката на безопасността, извършена от независимия европейски институт за защита на потребителите Euro NCAP обхваща четири категории. Новият Passat постигна най-добрия си резултат в категорията за защита на възрастни пътници с оценка от 93%. Той постигна и много добри резултати в другите три категории - за защита на децата пътници събра 87%, за уязвимите участници в движението - 83% и за системи за безопасност - 80%.

Дори в началното ниво на новия Volkswagen Passat има множество асистиращи системи, монтирани като стандартно оборудване, без доплащане. Те включват система за смяна на лентата, система за поддържане на лентата, адаптивен круиз контрол, функция за спиране на насрещно превозно средство при завиване, акустични и визуални предупредителни сигнали, ако има препятствия в зоните отпред или отзад, система от камери за задно виждане, предна камера за разпознаване на пътните знаци, както и LED фарове и задни светлини.

Снимка: Volkswagen

Особено заслужава да се подчертае автономният преден асистент за аварийно спиране с наблюдение на пешеходци и велосипедисти, който повишава нивото на защита за уязвимите участници в движението в случай на предстоящ сблъсък. В рамките на ограниченията на системата, системата за предупреждение при излизане може да попречи на пътник да отвори една от вратите, когато друг участник в движението, например велосипед, мотоциклет и др. се приближава отзад и допълнително издава звукови и визуални предупреждения. Важна технология в новия Passat е системата Car2X, която позволява на колата да обменя информация за опасностите на пътя с други превозни средства и пътната инфраструктура.

Снимка: Volkswagen

Новият Volkswagen Passat е едновременно кола за бизнес класата и универсален семеен автомобил. Когато става въпрос за защита на пътниците, голямо значение се отдава на безопасността на децата. Както при тестовете за челен удар, така и при страничен удар, беше установено, че Passat осигурява много добра защита за всички критични части на тялото на двата детски манекена и получи максимален резултат.

От 2023 г. тестовите критерии на Euro NCAP станаха още по-строги. Новите изисквания включват например възможността за откриване на деца, оставени в колата. Този критерий е изпълнен и от новото поколение на Volkswagen Passat.

Снимка: Volkswagen

В своята над 50-годишна история, Volkswagen Passat е продаден над 34 милиона пъти. В Европа по-специално комби версията е изключително популярна през годините и Volkswagen вече предлага автомобила само като комби. Това се радва на голям успех в Германия, където Volkswagen Passat Variant оглави класацията в средния клас през 2023 г. с 45 494 нови регистрации. У нас новият Volkswagen Passat се продава от месец март, като цената на модела започва от 68 900 лева с ДДС.

Предложението е лимитирано и важи за конкретната конфигурация на Passat Business 1.5 eTSI DSG в бял цвят Pure. Освен богатото стандартното оборудване за модела, в специалното предложение са включени изолиращи шума странични и затъмнени задни стъкла, 17-инчови алуминиеви джанти Bologna, мултифункционален отопляем кожен волан, отопляеми предни седалки и отопляеми дюзи на предното стъкло.