Автомобилостроителният концерн Stellantis препоръча на собствениците на близо 220 000 високопроходими автомобила Jeep Cherokee да ги паркират на открито и далеч от други превозни средства, тъй като електрическото затваряне на вратите им може да се възпламени, дори при отсъствието на работещ двигател, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Някои от моделите "Jeep Cherokee, произвеждани от 2014 до 2016 г., ще бъдат изтеглени за ремонтни дейности. Като причина се посочва, че вода може да попадне в компютъра, отговарящ за управление на електрическите врати, причинявайки късо съединение, което може да доведе до пожар.

Собствениците на подобни автомобили ще получават уведомителни писма от 30 юни. От Stellantis обясняват, че проблемът е открит при рутинен преглед на клиентски данни.

Не е ясно колко от джиповете, имащи подобен дефект, са се запалили. Според документи, публикувани от Националната администрация за безопасност на движението по пътищата на САЩ, вследствие на дефектите са възникнали 50 записа за обслужване на клиенти, 23 гаранционни претенции и 21 полеви доклада за инциденти. Не са установени наранявания на хора, съобщават още от Stellantis.

Компанията изтегли значителна част от същите си модели през 2015 г., за да коригира подобен проблем.