Автомобилната корпорация остава под заложените цели за четвърти пореден месец. Японският производител обясни по-слабите си резултати с локдауните в Китай, нарушили веригите за доставка, недостигът на полупроводници и климатичните аномалии, предадоха световните агенции.

Производителят на автомобили с най-много продажби в света може да намали целта си за годишно производство от 9,7 милиона автомобила, въпреки че Китай отмени някои пандемични ограничения, а недостигът на чипове показва признаци на затихване.

Toyota е произвела 706 547 автомобила в световен мащаб миналия месец, което е под целта от около 800 000, както и по-малко от произведените през същия месец на 2021 г. 773 135 автомобила.

Продажбите на марката са намалели със 7,2 на сто до 797 179 броя, продължавайки спада за единадесети пореден месец, посочва Блумбърг.

Въпреки че производството на компанията в чужбина достигна рекорд през юли, обемите като цяло все още не достигат заложената цел. Производството й в Япония спадна с 28,2 на сто на годишна основа.

"През август Toyota планира да произведе около 700 000 автомобила, като се има предвид, че през миналогодишния август от поточните й линии слязоха около 530 000 автомобила, мисля, че ситуацията започва да се подобрява", каза Сейджи Сугиура, старши анализатор в Токийския изследователски институт Токай, цитиран от Ройтерс.

Глобалната автомобилна индустрия преодоля прекъсванията на веригата за доставки, причинени от недостига на чипове и строгите пандемични ограничения в Китай. Японският производител също бе засегнат от проливни дъждове в родината си, както и спиране на производствена линия заради разследване на огнища на коронавирус в местен завод.

Според Сугиура "през втората половина на годината компанията вероятно ще определи месечно ниво на производство от около 800 000 или 850 000 единици на месец. Ако производството надвиши 800 000 автомобила месечно, то "Тойота" ще постави рекорд".

Същевременно японските конкуренти на Toyota - Nissan и Honda съобщиха, че са увеличили производствата си през юли, съответно с 9,4 на сто до 284 755 автомобила и с 5,9 на сто до 343 205 автомобила.