Нашите мозъци обаче контролират ръцете и краката, за да управляват физически автомобила. Но може ли да се управлява автомобил само с мисъл?

Именно такъв патент е подала компанията Ford. Името му звучи като нещо от научна фантастика: „Предвиждане на намеренията за влизане в шасито чрез интерфейс мозък-машина и сливане на сензори за наблюдение на водача.“

В подробностите около патента се казва още, че това е „метод за управление на превозно средство с помощта на устройство за мозъчно-машинен интерфейс (BMI)...

Накратко, патентът предлага наблюдение на мозъчните вълни, за да се помогне на автомобилните системи да предвидят какво ще направи водачът. Например може да разпознава активността на мозъчните вълни, свързана с мускулите на ръцете и дланите, които се напрягат, за да завъртят волана. Откривайки тези мозъчни вълни, преди да се извърши движението, интерфейсът сигнализира на автомобила да предприеме подходящи мерки, за да се подготви за завой. Това не е по-различно от активните системи за управление или окачване, които правят стотици корекции в секунда въз основа на данни в реално време. Само че тези данни са малко по-ранни.

В описанието на патента са описани всички възможни параметри на функционалността, като основно се споменават системи за събиране на данни, невронни системи, системи за обучение и евентуално изчисления за балансиране на пространствено-времевия континуум. Предложената система ще работи като подобрение на физическото шофиране, а не като негов пълен заместител.