Японският производител Honda продължава да разширява моделната си гама в Европа, като в нея ще попадне втори електрически модел. Това ще бъде малък SUV, който ще дебютира през 2023 година, обяви шефът на британското подразделение на марката Жан-Марк Стренг, предава Automedia.

През 2023 година ще предложим нов модел BEV, който ще се появи на пазара в най-правилния момент и ще постигне много повече продажби от сегашното ни предложение в сегмента на електромобилите Honda e", обясни Стренг пред Auto Express.

Топ-мениджърът не разкри други подробности, но вече се знае, че това ще бъде кросоувър, подобен на концептуалния Honda SUV e (на снимката горе), показан на автосалона в Пекин през миналата година. Неговият дизайн ще бъде в стила на новата HR-V, докато технически ще повтаря хечбека Honda e, с който разделя и една платформа.

В Honda планират новият модел да се позиционира между Jazz Crosstar, на който се падат около 50% от продажбите на Jazz и бъдещия HR-V. Компактният SUV на ток ще получи по-голяма батерия в сравнениe Honda e, която ще осигури пробег от над 360 км и по-бързо зареждане.

Новият кросоувър ще се присъедини към гама от модели, която догодина ще бъде напълно електрифицирана. Имаме Jazz и Jazz Crosstar, започваме да приемаме поръчки за HR-V и предлагаме електрически градски модел. Така клиентите получават бензиново, хибридно и електрическо задвижване. Освен това, предлагаме хибридно CR-V, а догодина ще пуснем на пазара и Civic, който също е електрифициран", каза още Стренг.

Той се похвали, че благодарение на Honda e, средната възраст на клиентите на японската марка само за 2 години е намаляла с 4 години. Освен това, 85% от купувачите на модела на ток са нови за бранда, което също се отчита като сериозен успех.