Технически и външно GMC Hummer EV SUV до голяма степен повтаря едноименно пикап, който дебютира през октомври миналата година. И двата модела са брутални всъдеходи с огромен клирънс (пътен просвет) и електрическо задвижване, предава Automedia.

Засега от General Motors не разкриват габаритите на Hummer EV SUV, но е известно, че той е по-компактен от пикапа. Междуосието, например, е с 227 мм по-късно, намален е и задният свес, а дължината от броня до броня е 5,1-5,2 метра.

Каросериите на всъдехода и пикапа са максимално унифицирани, като до задната стойка двете машини са идентични. В зависимост от типа каросерия панелите на покрива се свалят, като могат да бъдат прибрани в предния багажник. Задната част на електрическия SUV напомня тази на оригиналния Hummer с вертикалните светлини и резервната гума, поставена на вратата на багажника.

Двете машини имат едно и също шаси, като топ-нивата на оборудване са с пневматично окачване и завиваща задна ос с режим CrabWalk. Пътният просвет е 257 мм, но при оф-роуд движение той може да бъде увеличен до 302 мм. Като опция се предлага система Extract Mode с просвет до 404 мм. Дори базовият всъдеход може да премине ров с дълбочина 660 мм.

Всъдеходът Hummer EV SUV може да събира максимум 5 човека, като салонът му е идентичен с този на пикапа. Интериорът умишлено изглежда брутално, като основна роля в него играе цифров приборен панел с диагонал 12,2 инча. Дисплеят на информационно-развлекателния комплекс е по-голям - 13,4 инча.

Заради по-малкото си междуосие GMC Hummer EV SUV получава по-слаба батерия от пикапа, като съответно за него не е предвидена и най-мощната версия с 1014 к.с. Топ-вариант с 3 електромотора развива 842 к.с., като максималният въртящ момент на колелата е 15 590 Нм. Пробегът е около 480 км.

В най-високото ниво на оборудване Edition One всъдеходът струва 105 600 долара. Срещу 5000 долара допълнително клиентът получава 35-цолови гуми за тежък оф-роуд, усилено окачване, 18 камери за кръгово наблюдение (две са поставени под автомобила) и блокировка на диференциалите. Целият този пакет намалява пробега до 450 км.

Предвидени са и по-достъпни версии с два мотора. Средното ниво на оборудване EV2X струва 90 000 долара, като електрическите двигатели развиват 634 к.с. и 10 033 Нм (на колелата). Пробегът е 480 км, като засега оборудването не се съобщава.

Базовият Hummer SUV във версия EV2 струва 80 000 долара, като той има окачване с пружини без завиваща задна ос и е с опростена електрическа система. Пробегът на този всъдеход е 400 км.

General Motors стартира продажбите на Hummer EV SUV във високите нива, като топ-версията Edition One ще е на разположение на клиентите в началото на 2023 година. "Средните" нива ще излязат през пролетта на същата година, а базовият EV2 ще се появи чак през 2024 година. За сравнение, доставките на пикапите Hummer EV започват още тази есен.