Автомобилният гигант Volkswagen пусна тийзър на Project Trinity – своя нов електрически седан. А изпълнителният директор Ралф Брандстатер нарече този проект „нашата софтуерна кола мечта“.

Очаквано, колата идва с усъвършенствани възможности за самоуправление, електрически системи за задвижване и технологии за бързо зареждане на батериите. Очаква се германският концерн да започне масовото производство на автомобила през 2026 година.

Любопитно е, че Project Trinity е част от новата тенденция вместо да се правят множество версии на една и съща кола, да се създава един вариант с възможност за добавяне на функции. По този начин колата се превръща в софтуерна платформа, при която различни опции ще се отключват само при поискване от клиентите, най-вероятно срещу заплащане.

Според главния изпълнителен директор на автомобилния концерн, в бъдеще индивидуалната конфигурация на превозното средство вече няма да се определя от хардуера по време на покупката. Вместо това клиентите ще могат да добавят функции при поискване по всяко време чрез цифровата екосистема в колата.