Нова система на Volvo ще засича дали шофьорът е трезвен.
По данни на Националната служба за безопасност на пътното движение в САЩ (NHTSA) почти 30% от пътнотранспортните произшествия със смъртен изход за причинени от водачи в нетрезво състояние. Volvo се заема с проблема с нова система, която ще поема част от управлението на автомобила ако засече, че водачът е употребил алкохол, предава факти.бг.

Вградени камери и сензори ще анализират постоянно поведението на шофьора. Ако той пренебрегне предупрежденията на бордовата електроника, тя ще активира автоматичните асистенти, подпомагащи управлението.

Системата ще следи дали колата не излиза извън рамките на платното, дали криволичи или реакциите на шофьора за прекалено забавени. Сензорите ще реагират също на затворени очи или ръцете се отделят от волана за опасно дълго време.

Намесата на електрониката ще се прилагат избирателно. Автомобилът ще може да намалява самостоятелно скоростта, да оповестява аварийните служби и дори да спира автоматично в безопасен участък.

Новата система ще започне да се монтира през 2020 г. на всички модели на Volvo, построени на платформата SPA2. Volvo вече обяви, че ще ограничи максималната скорост на цялата си гама на 180 км/ч.
stat
Стани фен във Facebook

КоментариОще новини за Volvo


Нови автомобили