Преди няколко дни Ford представи актуализирана версия на сегашното поколение на седана Mondeo, а сега обаче стана известно, че той и американският му брат Fusion ще имат поне още един жизнен цикъл.

От Ford обявиха, че Mondeo/Fusion ще остане в производство през следващите няколко години и компанията планира да направи следващото поколение на седана, преди да да го изпрати в историята, предава Automedia.

Наскоро Ford публикува специално обяснение към новата си програма, според която американският автомобилен гигант планира значително да намали разходите и съществуващата гама от модели в полза на производството на нови и актуализирани кросоувъри. По-специално, най-големи съкращения са планирани на американския пазар, където новите Focus и Fiesta вече не се продават.

Производството на Fiesta може да бъде пренесено в Латинска Америка, а в Европа от седаните ще остане само Focus. Що се отнася до Mondeo/Fusion, той ще продължи да се продава на северноамериканския и на европейския пазар през следващите няколко години.

Ford планира да съкрати гамата си леки автомобили до един модел - Mustang, след като бъде взето решение да не се продава повече Focus Active в САЩ заради резкия спад на китайския внос. В момента дилърите на компанията в САЩ пък имат налични около 10 000 бройки Fiesta.

Става дума за модела от предишното поколение, а не за актуализирания седан, който отдавна се предлага в Европа. Освен това дилърите предлагат около 8300 модела Focus, но отново старата генерация, а не пуснатата през 2018 г. на Стария континент, където моделът се продава като хечбек, седан и комби.