Президентът на японския автомобилен гигант Toyota, Акио Тойода отвори във вторник за журналисти вратите на завода, където се произвежда моделът Mirai, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

ВИДЕО >>

Автомобилът, чието име означава "бъдеще" на японски, се задвижва с енергия, получавана от водородни клетки, а производството на колата е започнало в Япония още от средата на декември 2014 година.

В САЩ и Европа Mirai ще се произвежда от есента.

Официалната церемония се състоя в завода Мотомачи в централата на автомобилостроителя, Тойота сити, в област Нагоя. В присъствието на представители на местните власти групата представи новия си модел като "обрат в автомобилната промишленост".

Засега Toyota има годишен капацитет на сглобяване от едва 700 модела Mirai със скромния темп от три автомобила дневно.

Заради огромното търсене от предприятия и административни служби - 1500 поръчки до средата на януари, въпреки много високата цена от 7,23 милиона йени или около 50 000 евро с таксите, компанията реши да засили темпа и да достигне около 2000 коли през 2016 и 3000 през 2017 година.

Най-големият автомобилостроител в света надхвърли значително първоначалните си прогнози от средата на ноември, когато очакваше да продаде 400 от тези коли в Япония до края на 2015 година.

ъзхитени сме от интереса, предизвикан от Mirai, който се появи след над 20 години мъчителни разработки", отбеляза Тойода, като се извини за големите закъснения при доставките в резултат на това по-голямо от очакваното търсене.

Mirai може да изминава 650 километра с едно зареждане, което трае само три минути. Енергията се получава при реакцията на водород от клетката на автомобила с кислород от атмосферата, при която се образува вода - единственото вещество, отделяно от колата при движение.

Toyota избра да организира представянето точно пет дни след изслушването на нейния президент и главен изпълнителен директор пред Конгреса на САЩ след поредица изтегляния на автомобили заради различни дефекти.

"За нас тази дата бележи ново начало", подчерта Акио Тойода.

Вижте снимки на Toyota Mirai >>