Колата е все още прототип и има за цел да се противопостави на калифорнийския производител на луксозни електромобили Tesla, чиито амбиции са вече да привлече и широката публика, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Вижте снимки >>

"Chevrolet Bolt променя съотношението на силите при електрическите коли", изтъкна генералният директор на GM Мери Бара пред представители на бизнеса и журналисти.

Електрическият Bolt ще бъде в състояние да изминава около 320 километра с едно презареждане, допълни Мери Бара.

Chevrolet Bolt е хечбек с 5 врати, и със скосена предница в стила на BMW i3, като колата е изградена от леки материали, като карбон, алуминии и магнезий.

Интересното е, че освен на малкото си тегло, електроколата разчита за удължаване на своя пробег и на специални аеродинамични вентилирани задни калници.

Фаровете и стоповете на електромобила са с LED светлини, а интериорът на колата е с изчистен и футуристичен дизайн, както и с инфотейнмънт система с 10-инчов сензорен дисплей.

Електрическият хечбек ще се продава за 30 000 долара след приспадането на държавната субсидия за закупуване.

Според Мери Бара това е наистина достъпна и постижима цена за всички.

ВИДЕО >>

От Tesla също се стремят да преминат към масово производство с разработваната в момента компактна кола - Model 3, която ще има начална цена между 35 000 и 40 000 долара и която ще може да изминава около 320 километра с пълно презареждане. Калифорнийската компания планира да произведе 500 000 електромобила до 2020 година.

Японският производител Nissan вече е на пазара със своя Leaf, с начална цена 30 000 долара и пробег до 160 км, но компанията е заявила, че новото поколение Leaf ще има максимален пробег от 400 км.

Всички това показва, че големите автопроизводители вече със сигурност гледат по-сериозно на електрическите коли, които определено ще започнат да стават по-масови.