Японският автомобилен концерн вече представи през 2012 година кола, която претърпя промени след консултации с кметството на Лондон и властите, отговарящи за транспорта в столицата на Обединеното кралство.
За новия вариант като база е използвана съществуващата платформа NV 200, създадена в испанския град Барселона.
Такситата на Nissan, които ще обслужват лондончани и гостите в града, ще имат бензинов двигател с обем 1,6 литра и автоматична скоростна кутия. Силуетът им бе променен и отговаря на стриктните препоръки за лондонските таксита, които трябва да могат най-вече да направят затворен полукръг.
Вижте снимки >>
Nissan обещава, че новата версия ще бъде по-чиста от сегашните черни таксита в британската столица, повечето от които са дизелови и са на компанията Лондон такси (The London Taxi Company), станала филиал на китайската Джийли (Geely).
Германската автомобилна група Mercedez-Benz също пусна черно лондонско такси, наречено Vito, припомня АФП.
Nissan разработва и електрическо такси - e-NV200, което предвижда да пусне в Лондон преди 2020 година.
В Лондон има близо 25 000 лицензирани таксиметрови шофьори. Те обаче страдат от конкуренцията, появила се след либерализирането на пазара, на "минитакситата" ("minicabs") - обикновени коли, които могат да превозват пътници, стига да са получили предварителна поръчка и да са се договорили за фиксирана цена.