Към тази сума новият собственик трябва да плати такси в размер на над 400 000 долара. Така общата сума, за която е продаден оригиналният батмобил, възлиза на над 4,6 милиона долара.
Новият притежател на батмобила, използван в телевизионния сериал от 1966-1968 г. с участието на Адам Уест и Бърт Уорд, е Рик Шампейн, собственик на фирма за логистика от Финикс. 56-годишният американец призна в кратко интервю за Ройтерс, че е дошъл на търга с твърдото намерение да се сдобие с уникалното возило. "За мен това е сбъдната мечта", каза щастливецът.
"Само няколко пъти в живота ви може да ви изпадне шанса да купите вещ, която се е превърнала в символ на своето време. Батмобилът на Джордж Барис от 1966 година е най-разпознаваемата и популярна кола в развлекателната индустрия в света" - твърдят от своя страна организаторите на аукциона, цитирани от РИА "Новости".
Вижте снимки >>
Батмобилът е създаден на базата на Lincoln Futura от 1955 година - концептуален модел, изработен в Италия по поръчка на "Форд". Той е тъмносин на цвят с червени полоси и V8 двигател. Знакът на Батман е поставен на всяка врата, има стилизирани крила и различни фантастични устройства като двойни задни парашути за взимане на остри завои.
През 1965 г. колата е купена за символичния 1 долар от известния по това време майстор на тунинга Джордж Барис, който има на разположение 15 дни и 15 000 долара, за да преобрази автомобила за сериала. Колата става негова собственост за следващите повече от 45 години.
87-годишният днес Барис разказва, че след снимките на сериала колата е била представяна на изложения из цялата страна и е била съхранявана в частен автосалон в Калифорния.