Какво става, ако карате без катализатор?

Въпросът с катализаторите на колите става все по-актуален на фона на смога, който всекидневно трови софиянци и жителите на по-големите български градове.

Обратно в новината

Коментари - Какво става, ако карате без катализатор? | Авто.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Да ми покажат такова пиково замърсяване, каквото има зимата, но Май или Юни и лично им обещавам да си купя елетромобил.

Плочата стара едно и също си върти престанете КАТАЛИЗАТОРИ ТА КАТАЛИЗАТОРИ -говорете за бедността и как да ни превърнете в богати граждани на ЕС, като тези в Норвегия , Швеция, Дания. Тогава и катализаторите ще са си на мястото!!!!

Пиши кой трябва да те направи богат, че човека може да не знае.

Кой ги направи норвежците, датчаните, шведите, ами държавата бе тъпанари богата държава богати народи. Това не го ли разбирате, значи сте от 80те % и не е възможно да го разберете. Да не би всички в Швеция например, да с мениджъри или собственици на фирми или предприемачи?? Държавите там регулират забогатяването да не е за едни за сметка на други!!!!!

Точно Норвегия не е в ЕС!

За да си подържаш колата технически изправна не трябва да си богат, а трябва да си отговорен. Давам ти пример... Преди няколко дена, стоя и чакам на светофар за ляв завой. Покрай мен профучава с мръсна газ и кански рев натокано БМВ, от което от ауспусите му излизаше цялата Менделеева таблица, барабар с някои неизвестни още елементи, а смърдела и пушилката останаха още поне 1 мин (като ми светна зелено още седеше задимено). Видно е, че "баткото" явно е бил много беден, след като неможе да си подържа колата технически изправна..... Тук въпроса е следния... защо тогава си е купил кола, която не може да подържа??? Гаранция ти давам, че липсата на катализатор и филтър за твърди частици са най-малкия проблем на тази кола, защото дори и да ги има, така както пушеше ще ги задръсти на втората седмица!!!

Как ще и се монтира катализатор на кола която не е имала от производителя поставен такъв? Това е изменение конструкцията на автомобила което също не е разрешено според ЗДП и заради което трябва също да те спрат от движение маи някои иска да си продава катализаторите просто !

Кой продава коли без катализатор? Трябва веднага да им се забрани дейността.

Аз нещо се обърках... Значи на пътя КАТ ще ми мери изгорелите газове.... Ами ако карам на газ? Тогава и без катализатор стойностите ще бъдат в нормата.... за метан да не говорим.... Отделно за да работи читаво газ-анализатора му трябва информация от датчиците по колата (за темретаурата на водата, на маслото, обороти на двигателя и т.н.) дефакто аз трябва да позволя на технически неграмотно лице (все пак говорим за полицай, чиито умения трябва да бъдат съвсем други) да ровичка в OBD слота на колата ми? Как точно ще стане тази работа?? От КАТ осъзнават ли, че ако недай си боже след това нещо с колата ми се случи мога да ги съда за ремонта "Той полицая ровичка нещо там по слотовете и след 3 км колата спря". Ако трябва да влизам в по-... конкретни размисли.. От КАТ имат ли одобрена и валидирана методика за работа с газ-анализаторите? Да се хванеме ли на бас, че нямат! И всичко това после може да се използва в съда.... В интерес на истината има наистина много неизправни автомобили по улиците и гадното е, че те си личат от километри (димните завеси, които оставят стоят с минути след това). Това са автомибилите, които трябва да се спрат.. проблема е че КАТ не може да напише в акта "Колата пуши много".... от там насетне се опитват да правят някакви гимнастики, а това, което трябва да направят всъщност е да засилят контрола върху пунктовете за ГТП...защото не само изгорелите газове са проблем...

... тогава щи мерят дебелината на портмонето...

За теста трябва единствено да ти пъхнат сензора отзад и да метнат един акустичен датчик при двигателя, за да му слуша оборотите. Не си ли ходил на преглед, където мерят газовете? Аз от поне 4 години на друг вид не съм попадал, навсякъде ми ги мерят и са си в норма...

Не те знам къде си ходил на преглед и с какъв газ-анализатор са там, но .... освен обороти на двигателя трябват и температурата на двигателя. По съвременните газ-анализатори (произведени през последните 15 години) задължително имат OBD-2 слот, с който взимат нужната им информация (дори и положение на дроселната клапа и могат сами да управляват оборотите на двигателя, а не ти да натискаш педала), при по-старите модели към газ-анализатора имаше един датчик, който се поставя в картера (през пробната пръчка на маслото) за да мери температурата на маслото. Наскоро ми попадна газ-анализатор българско производство, който имаше и двете опции, но не съм сигурен, че той получи удобрение, понеже имаше някакъв проблем със софтуера. Казано по друг начин тези "7 нови" газ-анализатори, които са получили КАТ са задължително с OBD-2 слот и за да работят коретно трябва да бъдат задължително включени в този слот на колата. Тези слотове са стандартни за всички коли произведени след 1996-та година (а някои модели го имат и от преди това)

Ами че тя старата таратайка не струва 1000лв.Как ще и се монтира катализатор за над 100лв

От НАДИН дават към 350 лв.