Компанията BMW показа своя най-нов кросоувър с електрическо задвижване, който е получил името iNext и по габарити се доближава до X5. Серийната версия на SUV-модела ще се появи през 2021 г., предава Automedia.

Вижте снимки на електрическият всъдеход на BMW >> >> >>


Баварците представиха машината по нестандартен начин – на борда на самолет Boeing 777 - F на авиокомпанията „Луфтханза”, който излетя от Мюнхен за Ню Йорк, а след това пое към Франкфурт, преминавайки през Сан Франциско и Пекин. Автомобилът е получил футуристичен дизайн, а всички технически подробности засега остават тайна.

Все пак е известно, че електрическият кросоувър ще получи система за автономно движение. Той е оборудван два режима на придвижване - Boost и Ease. При първи шофьорът поема управлението, а при втория автомобилът е напълно самостоятелен. В автономен режим воланът се прибира, а седалката на шофьора се обръща към пътниците отзад.

Освен това, при активирано безпилотно движение, всички дисплеи в колата преминават на режим „Exploration”, като предлагат на шофьора и спътниците му да се запознаят с места и събития, които може да представляват интерес за тях. Концептуалният модел разполага и с програма „Интелектуален персонален помощник” (Intelligent Personal Assistant), която се активира в отговор на командата „Hey BMW”.

От компанията допълват, че батериите за новия електромобил са разработка изцяло на BMW. По-рано немците си сътрудничеха в това направление със Samsung. Автомобилът е получил и изцяло нова мултимедийна система, като на пътниците не са им нужни специални дисплеи, а информацията може да бъде проектирана на всяка повърхност в салона.

За да се използват функциите на мултимедията е достатъчно да се докосне всяко място в салона на iNext. Засега не е ясно дали тази технология ще се появи и при серийния вариант на кросоувъра, но според представител на BMW, тя задължително ще се използва при бъдещите модели на марката.