Цветовите предпочитания на президента на Туркменистан може би стоят зад забраната на черните автомобили в азиатската държава.
От два месеца един от най-големите паркинги в туркменистанската столица Ашхабад се пълни с автомобили в тъмни цветове. Колите на практика са конфискувани от полицията и откарани принудително на огромния плац, съобщава "Хроника Туркменистана", предава факти.бт.

Преди няколко дни властите са започнали да връщат автомобилите на собствениците им, но само срещу декларация, че се задължават да ги пребоядисат в бяло или друг светъл цвят.

Според радио "Азатлык" едновременно с това продължава принудителното извозване на черни коли към наказателния паркинг.

Туркменистан забрани вноса на черни автомобили през 2015 г., а от 1 януари 2018-а такива не могат изобщо да се карат по пътищата на страната. Новите изисквания са довели до двукратно поскъпване на бояджийските услуги. Ако преди пребоядисването на кола е струвало $500, сега практически не може да се открие оферта за по-малко от $1 000.

Туркменистанските власти не дават официално обяснение за наложените промени. Публична тайна обаче е, че бялото е любимият цвят на президента Гурбангули Бердимухамедов, който спечели последните избори с 97.69% от гласовете на сънародниците си.
stat
Стани фен във Facebook

КоментариОще новини за Други


Нови автомобили