IONITY – Паневропейска мрежа от високоскоростни станции за зареждане на електрически автомобили за пътуване на дълги разстояния.

Съвместно предприятие, което ще изгражда мрежа от високоскоростни станции за зареждане High-Power- Charging (HPC) започва дейност IONITY ще въведе и ще обслужва около 400 станции за бързо зареждане на основните Европейски магистрали до 2020 Изграждането на 20 станции в редица европейски страни вече стартира Капацитетът на зареждане от до 350 kW дава възможност да се намали значително времето за зареждане в сравнение със съществуващите системи. Мултибранд съвместимост с настоящи и бъдещи поколения електрически автомобили, благодарение на Комбинираната система за зареждане Combined Charging System (CCS).

BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company и Volkswagen Group с Audi и Porsche днес обявяват началото на съвместното предприятие IONITY, което ще разработи и въведе мрежа от станции за високоскоростно зареждане High-Power Charging (HPC) за електрически автомобили в Европа.

С пускането на близо 400 HPC станции до 2020, IONITY ще направи пътуването на дълги разстояния по-лесно и ще отбележи важна стъпка в развитието на електрическите автомобили. Базираната в Мюнехн, Германия съвместна компания се ръководи от Михаел Хайеш, главен изпълнителен директор и Маркус Грол, главен оперативен директор, като екипът ще се разшири до 50 души до началото 2018.

Първата паневропейска HPC мрежа има важна роля в развитието на пазара на електрически автомобили. IONITY ще работи за нашата обща цел да осигури на клиените бързо зареждане и възможност за дигитално разплащане, с което да улесни пътуването на дълги разстояния,” казва Херше.

Изграждането на 20 станции за зареждане започва през 2017 г.


Общо 20 станции ще отворят още тази година, разположени на централни пътища в Германия, Норвегия и Австрия на разтояние от 120 км, с партньорството на Tank & Rast”, “Circle K” и “OMV”. През 2018, мрежата ще се разшири с повече от 100 станции, всяка от които ще даде възможност на множество кленти, собственици на различни марки автомобили да зареждат едновременно.

С капацитет от до 350 kW на всяка точка на зареждане, мрежата ще използва европейския стандарт за зареждане Combined Charging System, за да намали значително времето за зареждане в сравнение със съществуващите системи. Бранд-агностичният подход и широкото европейско разпространение се очаква да направят електрическите автомобили по-привлекателни.

Инвестицията подчертава ангажираност на участващите производители в развитието на електрическите автомобили и разчита на международното сътрудничество между индустрийте.

Партньорите, BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company и Volkswagen Group, имат равен брой акции в съвместното предприятие, докато другите автомобилни производители са поканени да разширят мрежата.

За повече информация моля посетете: www.ionity.eu