Култовият Запорожец се произвежда в Украйна между 1960 г. и 1994 г. Една от най-нетипичните особености на автомобила е 4-цилиндровият V-образен двигател, разположен отзад и задвижващ задната ос. Обемът му е варирал между 0.9- и 1.2-литра.

Може да се каже, че за над 30-те години производство на ЗАЗ от завода излизат два модела. Първият е ЗАЗ-965 и модификацията му ЗАЗ-965А, наричани "Отмъщението на Хрушчов" и "Гърбавия", заради формата и проблемното въздушно охлаждане.

Вторият модел е ЗАЗ-966 и модификациите му - ЗАЗ-968А и ЗАЗ-968М.

Вижте най-свежо тунингованите ЗАЗ-ки >> >> >>



Теглото на колата обаче е малко - около 800 килограма, което позволява на Запорожеца да развие 100 км/ч, въпреки скромните си възможности от около 30 к.с.

Интериорът на автомобила отговаря на съветските стандарти и предлага типичната груба изработка и спартански стил - в оригиналната версия таблото е от метал, а за отоплението се грижи бензинова "печка", която харчи около 1 литър на 100 километра. Липсва опцията за регулиране на силата на топлината.

Въпреки това ЗАЗ-966 може да се похвали и с някои постижения - звука, идващ от V-образния двигател, стандартното радио и големия пътен просвет, надминаващ този на редица съвременни кросоувъри.


Това е най-стилният тунинг на Москвич >> >> >>

Вижте най-красивите Лади Самари >> >> >>

Вижте момичетата на Лада >> >> >>