Със 150 000 зарядни станции Китай е световен лидер в областта на персоналния електрически транспорт. Инфраструктурата и държавните стимули за покупка на електромобили закономерно карат големите производители да представят именно в Поднебесната новите си разработки и Audi не прави изключение.

Немците избраха салона в Шанхай за дебюта на най-новия си прототип на ток e-Tron Sportback. Кросоувърът се доближава по размери до Audi A7. Дълъг е 4.9 и широк 1.98 метра при междуосие 2.93 м, но е по-висок с 8 см.

Вижте как изглежда Audi e-Tron Sportback >> >> >>



Впечатление във външното оформление правят светодиодните светлини (матрични отпред), огромните 23-цолови колела и липсата на странични огледала. Тяхната роля поемат камери за задно виждане, предава Факти.бг.

Най-интересното в e-tron Sportback обаче е скрито от очите. Автомобилът има три електромотора - един за предните и два за задните колела. Сумарната им мощност е 320 кВт (435 к.с.), а в натоварен режим (например при рязко ускорение) нараства на 503 коня. Това обяснява ускорението от 0 до 100 км/ч за 4.5 секунди.

Батериите на новото електрическо Audi имат капацитет 95 кВтч, осигуряват пробег от над 500 км и могат да се зареждат както с променлив, така и с постоянен ток. Немците са предвидили функция за безконтактно зареждане, а специално зарядно попълва батериите само за 50 минути.

Подобна силова установка имаше прототипът Audi e-tron quattro от 2015 г. Серийната му версия ще се казва Q8 e-tron quattro и излиза на пазара догодина. По непотвърдена информация e-tron Sportback ще бъде готов през 2019-а.