„Историята на Range Rover“ е интерактивна изложба, създадена да отбележи 50-тата годишнина на най-почитания луксозен SUV в света.

Range Rover се произвежда в Солихъл от 1970 г., но историята му със завода датира от 1967 г., когато е замислен първият секретен прототип с кодово име Velar.

Новата изложба ще отвежда посетителите на пътешествие във времето от създаването на автомобила в средата на 60-те години на 20 век до представянето на Range Rover Sport и Range Rover Evoque. Кулминацията на изложбата е вълнуващото представяне на новия Range Rover Velar, честващ истинския британски дизайн и инженерни решения.


Вижте как изглежда новият Range Rover Velar >> >> >>



Роджър Краторн е посветил 50 години служба на Land Rover и е участвал активно в създаването на изложбата.

Изложбата разказва невероятната история на Range Rover, от оригиналния прототип на Velar до днешния нов модел. По времето, когато започнах своята кариера през 1967 г. като технически асистент в екипа на Velar, идеята не беше да се създаде луксозен автомобил. През тези 50 години Range Rover измина дълъг път. Искахме да създадем по-комфортен Land Rover, който да съчетава удобството на Rover с 4х4 проходимостта на Land Rover, за да задоволи растящия пазар на автомобили за свободното време“, споделя Краторн.

Страшно горди сме да произвеждаме Range Rover Velar в Солихъл - родното място и на Land Rover, и на Range Rover. Инвестирахме над 2 милиарда британски лири през последните години, за да можем да утроим производството си. В момента сме автомобилен производител номер 1 във Великобритания“, казва Найджъл Бленкинсоп - Директор Операции в Солихъл.

Откриването на изложбата на Range Rover съвпада със стартирането на заводските обиколки на Velar в Солихъл. Velar е третият нов модел за една година, който ще започне да се произвежда в завода, след Jaguar F-PACE и новия Discovery.

Velar се произвежда в един от най-големите цехове за алуминиеви каросерии в света, а красивите му довършителни детайли се добавят в многофункционален цех; има възможност за произвеждане на три различни SUV автомобила - всеки създаден по уникални спецификации на клиента.

Заводът в Солихъл е допринесъл за удвояване на продажбите и служителите на компанията през последните 5 години. Това подпомага възраждането на производството във Великобритания, стимулирайки британската икономика, като автомобилната компания осигурява 240 000 работни места в снабдителната верига.

Семейството на Range Rover ежегодно внася 10 милиарда лири в британската икономика и е най-големият износител на луксозни автомобили във Великобритания.