ВИДЕО >> >> >>

 

През тази седмица лицензираните от управлението за моторни превозни средства на Калифорния (УМПСК) компютризирани коли на комуникационния гигант достигнаха 73, докато в средата на на май броят им беше 23.

Според законите на щата компаниите, желаещи да изпробват автономната автомобилна технология по обществените пътища трябва да получат лиценз и разрешение за всяка кола от УМПСК.

Всички от новопостъпилите във флотилията на Google автономни коли са от последния модел на малка, закръглена кола с лазерен сензор LIDAR на покрива и максимална скорост от 40 км/ч.

Вижте снимки >> >> >>


Голяма част от лицензираните самоуправляващи се коли могат да бъдат видяни в движение основно в района около офисите на Google X в Маунтин Вю.

Останалата част от самостоятелно шофиране на автомобилния парк на Google се състои от предишното поколение на Lexus RX450h.

Те изглеждат като доста по-индустриален продукт със сензори, прикрепени с болтове от страни и на предната част на колата, както и система за лазерни изображения на покрива.

Google: Автономните автомобили са бъдещето >> >> >>



Съвкупно колите без шофьори на Google навъртат по 16 000 км. седмично по обществените пътища от началото на септември, отчитат се от компанията.

До момента от Google съобщават за едва единични произшествия и инциденти със специалните автомобили, но при нито един от случаите не става дума за проблеми със софтуера.

При всички съобщени случаи, инцидентите или са били в резултат на други шофьори, или се случили, когато колата е била под ръчно управление, казват от компанията, съобщава PCWorld.

Автономни камиони тръгват по пътищата в САЩ >> >> >>



С последните лицензирани от властите безпилотни коли на Google общо в Калифорния вече има 102 такива самостоятелни коли.

Втора като брой такива коли е компанията Tesla с 12, която тества и кола без шофьор, способна да се движи по магистрали.

Очаква се през октомври от Tesla да пуснат за продажби тези коли.

Сред другите автокомпании с коли без шофьори по калифорнийските пътища са Mercedes – 5 коли, Volkswagen, Bosch, Nissan и Cruise Automation с по 2, а BMW - с 1.


Honda също имат само една такава машина >> >> >>