1000 златни листа били необходими за покриването на каросерията на автомобила Mercedes S500, който е включен в специална колекция от 25 уникални модела, създадени според желанията на клиента.
Вижте снимки >>
"Насочваме се към азиатски клиенти и към Близкия Изток", заяви представителка на германската марка, цитирана от АФП и БГНЕС.
Десет от 25-те коли вече били запазени за богати китайски предприемачи. Около 50% от каросерията е покрита със златни листа, както и воланът и част от таблото. Моделът се нарича "Carlsson CS50 Versailles" в чест на Версайския дворец близо до Париж, построен от крал Луи XIV, известен като Краля-слънце.
Carlsson съобщава, че колата е произведена от нейните специалисти "със същата грижа към детайла" като Версайския дворец, символ на абсолютния лукс. Необходими били над 200 часа работа за покриването на колата със златни листа. Целият процес продължил 14 дни, след което златото било покрито със специален лак.
Използваното злато вътре в автомобила е на стойност 12 000 евро. Представеният в Женева модел се продава на цена от 359 000 евро.