Проучването на специалисти от университета на Утрехт разкрива рисковете от управлението на автомобил след вечерна консумация на спиртни напитки, дори когато алкохолът вече не се открива в кръвта, предаде БТА.
За целите му доброволци са участвали в симулации на шофиране след вечерен запой с консумация средно на 10 напитки с алкохолно съдържание. Тестовете са направени, след като концентрацията на алкохол в кръвта на участниците е спаднала до нулева стойност.
Сравнени със същите тестове, направени след "трезвена" вечер, резултатите показват, че махмурлукът е свързан с нарушена концентрация и "криволичене" по пътя.
Хората трябва да са наясно с потенциалните рискове от шофирането с махмурлук, както и че не са "имунизирани" срещу инциденти в това състояние, предупреждават авторите на проучването.
Те отбелязват, че махмурлиите допускат повече грешки при шофиране, отколкото водачите с 0,05% алкохол в кръвта - допустимия лимит в много страни.
Подобни резултати са получили и авторите на британско проучване, които са установили, че шофьорите с махмурлук допускат повече грешки, необходимо им е повече време за реакция, допускат повече колебанията в скоростта. При тях се наблюдават и промени в правилната стойка за управление на автомобил.
Експертите са на мнение, че предупрежденията за опасностите от махмурлука трябва да залегнат в кампаниите за безопасно шофиране.