Yamaha, известна най-вече с мотоциклетите си, работи съвместно с Caterham EVo по разработката на впечатляващ електрически спортен автомобил. Концептът, представен миналата година на фестивала Goodwood Festival of Speed, обещава 268 к.с. при изключително ниско тегло.

Yamaha има сериозна роля в развитието на редица известни спортни автомобили, включително V6 двигатели за Ford Taurus SHO и 4.8-литровия V10 за Lexus LFA. Сега компанията помага на британската Caterham в създаването на нов електрически спортен автомобил, наречен Project V, с карбоново шаси и фокус върху удоволствието от шофирането - характерно за моделите на Caterham.

Вижте как изглежда Project V >> >> >>

Project V е предназначен за масово производство, като се очаква да бъде готов до средата на 2025 г.

Проектът се ръководи от Tokyo R&D, а Yamaha осигурява компактен и лек електрически задвижващ механизъм, както и технологии за контрол на движението на автомобила.

Техническите характеристики още не са напълно разкрити, но концептът тежи 1,190 кг. Електромоторите са разположени на задната ос и имат 268 к.с. Батерията се зарежда от 20% до 80% за около 15 минути при 150 kW. Максималният пробег е до 400 км, а ускорение от 0 до 100 км/ч става за под четири секунди. Максималната скорост е 230 км/ч.

Вътрешността ще предлага уникална конфигурация на седалките 2+1, вместо стандартната 2+2, за да осигури повече комфорт на пасажерите отзад. Автомобилът ще бъде изработен от алуминий и карбон, за да отговаря на изискванията за лекота.

Според слухове, дизайнът на Project V напомня на Maserati GranTurismo, Porsche 911 (997) и Alpine A110. Целта е да привлече любителите на спортни автомобили, както и тези, които търсят компактен семеен автомобил с динамични характеристики.

Очакваната цена е около 103 000 щатски долара, което вероятно ще заинтригува мнозина, когато автомобилът излезе на пазара.