Електрическият флагман на Volkswagen - ID.7, дебютира у нас с наелектризиращо футуристично лазерно шоу. Пазарната премиера на модела в България се състоя в търговско-сервизния комплекс на Volkswagen в София - "Порше София Изток".

Вижте снимки от премиерата на Volkswagen ID.7 в България  >>  >>  >>

Новият изцяло електрически модел ID.7 дефинира нови стандарти в иновациите и устойчивото бъдеще на автомобилната индустрия и е ключова част от стратегията Volkswagen Accelerate. Този модел не е поредният електрически автомобил, а символ на амбициозните цели на марката за постигане на електрическо бъдеще.

Снимка: Ивелин Солаков

Новият електрическият флагман на Volkswagen беше представен у нас във версията Volkswagen ID.7 Pro, оборудван с литиево-йонна батерия с номинален капацитет 77 кВтч. Този модел предлага впечатляващ автономен пробег от 621 км според стандарта на WLTP.

Автомобилът се задвижва от един електромотор на задната ос с максимална мощност 286 к.с. максимален и въртящ момент от 545 Нм. Скоростната кутия е 1-степенна автоматична. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 6,5 секунди. Според бранд мениджъра на Volkswagen за България - Нестор Несторов, до средата на годината се очаква лансирането и на ID.7 Pro S с по-голяма батерия и автономен пробег над 700 км.

Нестор Несторов - бранд мениджър на Volkswagen за България, представи новия ID.7

Снимка: Volkswagen

Благодарение на модулната платформа MEB, новият ID.7 поставя нови стандарти по отношение на енергийната ефективност. Ниският енергиен разход е постигнат благодарение на комбинирането на много фактори като изключително ефективната нова система за задвижване в ID.7, високата енергийна плътност на най-новите акумулаторни клетки, както и оптимизираната аеродинамика на каросерията с коефициент на аеродинамично съпротивление от едва 0,23.

Висока ефективност на новия ID.7 се демонстрира и при зареждане. На бързозарядна станция с прав ток DC с мощност до 175 кВт, автомобилът акумулира достатъчна електроенергия за изминаването на 204 км само за 10 минути. Времето, необходимо за зареждане на батерията от 10 до 80% е около 28 минути. Това прави експлоатацията на автомобила лесна и приятна, а дългите пътувания не са никакъв проблем. Средният разход на електроенергия е 14,1 кВтч/100 км.

Снимка: Volkswagen

Новият Volkswagen ID.7 предлага изцяло ново изживяване, съчетавайки технологичния прогрес с лукса и комфорта. Благодарение на голямото междуосие от 2,97 метра и късите надвеси на каросерията, е постигнато обширно вътрешно пространство и високо ниво на комфорт за всички пътници.

Поради компактната конструкция на компонентите на задвижването, моделът предлага изобилие от пространство както на първия, така и на втория ред седалки. Особено осезаемо е мястото за пътниците на задните места, които се радват на обширно пространство. По време на премиерата в столицата, гостите се убедиха, че ако водачът е висок 1,95 метра, зад него може да седне пътник със същата височина, без коленете му да опират в предната седалка, а от главата му до тавана остава разстояние от 10 см.

Снимка: Ивелин Солаков

ID.7 е първият модел на Volkswagen и първият представител на своя клас, който в стандартното си оборудване включва проекционен head-up дисплей с разширена реалност. Новата информационно-развлекателна система с 15-инчов сензорен екран с диагонал от 38 см е с изцяло нов графичен интерфейс и навигация, като менютата при нея са основно преструктурирани.

Целта на специалистите на Volkswagen е била осигуряването на възможно най-интуитивно и максимално адаптивно управление на всички функции. За да улесни това, екранът е разделен на начален екран и две постоянно видими сензорни полета. Системата за климатизация и функцията за масаж на седалките, както и автоматична климатична инсталация са изцяло нови и предлагат комфорт, типичен за премиум класа.

Снимка: Ивелин Солаков

ID.7 не само предлага вълнуващо изживяване, но и в края на миналата година получи 5 звезди на тестовете за безопасност на Euro NCAP. Оценката се базира на резултатите в четири категории. ID.7 показа най-добрия резултат в категорията "Защита на възрастните пътници" с резултат от 95%. ID.7 постига отлични резултати и в категориите "Защита на децата", "Защита на незащитени участници в движението" и системите за подпомагане на водача, налични като стандартно оборудване.

Наред със защитата на пътниците, Euro NCAP също изследва колко добре автоматичните аварийни спирачни системи могат да защитят уязвимите участници в движението като пешеходци и велосипедисти в случай на предстоящ сблъсък. Освен това, тестерите отдават голямо значение на допълнителните асистиращи системи, стандартни за модела, а при ID.7 те наброяват десет. Този резултат утвърждава изцяло електрическата лимузина сред най-добре оценените модели за 2023 г. в общата класация на независимата европейска организация за тестове.

Снимка: Volkswagen

Новият Volkswagen ID.7 вече е наличен в шоурумите на марката в страната за придобиване на лични впечатления или тестово шофиране. Цената му започва от 115 096 лева, но първите налични автомобили са с добавени опции и струват приблизително между 125 000 и 134 000 лева.