Оптималният комфорт при пътуване е била една от най-важните цели по време на разработването на новия Volkswagen ID.7 - първият електрически модел на марката в горния среден клас. Новите опционални първокласни седалки, наречени ergoActive, които са сертифицирани от Германската кампания за по-здрави гърбове (AGR), допринасят значително за този първокласен комфорт.

Новите предни седалки съчетават комфорт с иновативни програми за масаж, автоматичен климатик и усъвършенствана функция за активиране на мускулните групи в областта на гръбначния стълб и таза. Докато проектират новото поколение седалки за ID.7, инженерите на Volkswagen работят с експерти от Германската кампания за по-здрави гърбове, сред които има лекари и терапевти.

Снимка: Volkswagen

В сътрудничество с ортопедични специалисти, физиотерапевти и медицински учени от AGR, германските инженери успяха да създадат първите предни седалки на Volkswagen, които активират таза и гръбначния стълб. В допълнение към десетте въздушни възглавници, използвани за масаж на точките на натиск в облегалките, това се постига основно от две въздушни възглавници в седалката.

Тези възглавници работят като се редуват и в комбинация с функцията за масаж могат да облекчат напрежението и да помогнат на пътника да седи в една и съща позиция твърде дълго. С новите си предни седалки ID.7 поставя нови стандарти в горния среден клас. Новите премиум седалки ergoActive предлагат и пневматичен точков масаж. Това помага за отпускане и активиране на мускулите на гърба. За да се постигне това, се използват два реда от пет въздушни възглавници.

Снимка: Volkswagen

Специфични програмни последователности с продължителност между 10 и 30 минути позволяват функцията за масаж да бъде съобразена с нуждите на потребителя. Електрическото регулиране на седалката в 12 посоки и ръчното двупосочно регулиране на дълбочината на седалката с опора за бедрата помагат на пътниците на предните седалки да намерят предпочитаните от тях позиции на седалката. Функцията за памет също означава, че позициите могат да бъдат запазени.

Премиум седалките ergoActive предлагат и динамичен климатик, който контролира възглавницата на седалката и облегалката отделно една от друга. Следователно седалката може да се отоплява и вентилира индивидуално. Взаимодействието между тези функции означава, че за първи път идеалната температура на седалката на всеки потребител може да бъде създадена независимо в автоматичен режим.

Снимка: Volkswagen

За да се постигне това, нивата на температура и влага се измерват в зоната на контакт между седалката и пътника и се сравняват с други фактори, свързани с климата и настройките. След това тази информация се използва за изчисляване на индивидуалния оптимален климат. В допълнение към автоматичния режим, потребителите могат да избират между три интелигентни климата - топъл, сух или хладен.

Функция за отопление и охлаждане, която е разположена близо до тялото като тази, може да помогне за подобряване на благосъстоянието на пътниците. Функциите са лесни за управление. Налични са редица опции за управление на премиум седалките ergoActive, като функциите за регулиране могат да се контролират директно с помощта на бутони на седалката. Дисплеят на мултимедийната система може да се използва за достъп до програмите за премиум седалките ergoActive.

Снимка: Volkswagen

На втория ред седалки в ID.7 има три настройки за отопление на седалките и облегалките. Тази функция се управлява с помощта на бутони в централната конзола. Седалките са включени в опционалния интериорен пакет Plus. Благодарение на опционалните пакети на оборудване, новият Volkswagen ID.7 е особено лесен за конфигуриране.

Премиум седалките ergoActive в ID.7 са част от опционалния интериорен пакет Plus за 4450 евро. Пакетът Plus включва екстри като 700-ватова звукова система с 14 високоговорителя от Harman Kardon от висок клас, включително преден централен високоговорител и субуфер в багажното отделение, както и система за фоново осветление с 30 различни цвята.