Японската компания Toyota модернизира своя компактен кросоувър Toyota Yaris Cross, който дебютира през 2021 г. Обновената Toyota Yaris Cross не е с променен външен вид, но има множество нови функции под предния капак и в интериора.

Вижте новите Yaris Cross и Yaris Cross GR SPORT  >>  >>  >>

Малкият японски SUV всъщност получава нов по-мощен двигател, който винаги е пълен хибрид и актуализирана информационно-развлекателна система с нов гласов асистент. Пълният хибриден двигател на японския кросоувър вече разполага със 130 к.с. и подобрена мултимедия. Новата Toyota Yaris Cross ще дебютира при дилърите до няколко седмици.

Снимка: Toyota

Новата Toyota Yaris Cross сега комбинира добре познатия 1,5-литров бензинов двигател с мощност 116 к.с. и 141 Нм въртящ момент. Базовата версия е със 132 к.с. и 185 Нм, достъпна за някои нива на оборудване без GR SPORT и Premiere Edition. Увеличението на конските сили и въртящия момент на пълната хибридна система позволява на японския SUV да подобри спринта от 0 до 100 км/ч до 10,7 секунди или половин секунда по-бързо от по-малко мощната версия.

Дори ускорението от 80 до 120 км/ч е намалено с 0,4 до 8,9 секунди. В зависимост от нивото на оборудване емисиите на CO2 са между 103 и 122 г/км. Подобрената шумоизолация тушира шума и вибрациите, благодарение на нови звукопоглъщащи панели, нов амортисьор с променливо успокояване на опората на двигателя, добавяне на резонатор и по-дебело стъкло за предното стъкло и страничните прозорци.

Снимка: Toyota

Интериорът на Toyota Yaris Cross също е обновен, но не толкова в обзавеждането, колкото в технологиите. Новото 12,3-инчовото дигитално оборудване вече предлага нова графика, докато централният сензорен екран с размер 9 или 10,5 инча вече е свързан с облака и предлага нов гласов асистент, който може да се активира с фразата Hey Toyota. Има и безжична съвместимост с Android Auto и Apple CarPlay.

Снимка: Toyota

Системите за подпомагане на шофирането също са обновени, като са обединени под наименованието на пакета T-Mate, стандартен за всички нива на оборудване. Той включва автоматично аварийно спиране с разпознаване на пешеходци, велосипедисти и мотоциклетисти, адаптивен круиз контрол и активна поддръжка на лентата.

Добавени са и нови технологии като потискане на газта, за избягване на внезапно ускоряване в случай на опасност и проактивна помощ при шофиране, асистент за управление и много други. След търговската премиера на обновения Toyota Yaris Cross той ще се предлага в оборудване Premiere Edition с двуцветна каросерия, 18-инчови алуминиеви джанти, вътрешни шевове в цвета на каросерията и други.

Снимка: Toyota