За втора поредна година екип от запалени автомобилисти с гориво в кръвта организира Sofia Festival of Speed - събитието, което отново ще помести пред пубика историята, спортния лукс и скоростта на автомобилния свят на едно място.

На 23, 24 и 25 юни (петък, събота и неделя) от 11:00 до 19:00 часа в Парк "Аерогара - София", Терминал 2, всички любители на реномирани автомобилни брандове ще могат да се насладят на единствения по рода си фестивал на скоростта в България. За всички посетители входът е свободен.

Тази година организаторите взеха решението да се присъединят към благородната кауза на националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантациите "Да! За живот!", преминаваща под патронажа на Президента на Република България. Мащабът на Sofia Festival of Speed значително се разраства, като събитието обединява сили с първото по рода си мото-автомобилно шоу в България - "Sofia Moto Fest". Организира се от Софийските мото клубове чрез Сдружение "София МС 22". Програмата на Sofia Festival of Speed за 2023 г. включва статична експозиция на над 50 спортни, луксозни, ретро, рали и дрифт автомобили, включително и демонстрационни такива.

В първия ден (23 юни) от фестивала стартира Премиум Рали София - Свети Влас, утвърдило се като формат, успешно съчетаващ мощните и атрактивни автомобили и опознаването на различни дестинации. В XI му издание между 50 и 60 спортни автомобила ще преминат през София, Свети Влас, Белград, Будапеща и ще финишират на емблематичната писта на Формула 1 Хунгароринг.

Официален спонсор на Sofia Festival of Speed е един от водещите производители на гуми в Европа - Continental и професионалния сервиз МединаМед. Участници и партньори са Red Zone VR Racing Lounge, които ще представят симулатори от най-висок клас и VR очила, с които посетителите ще се пренесат с любимата си машина на различни писти и дестинации; Kinetik Automotive - една от най-добрите технологични компании, създатели на персонализирани продукти, отговарящи на индивидуалността на всеки клиент, както и Kinetik Model 07 - автомобилен прототип, съчетание между леко шаси и чисто електрическо задвижване; радиоуправляеми мини колички с дистанционно управление и други. Компанията за продажби на луксозни недвижими имоти Unique Estates ще изложат отбрани предложения пред публиката. Официалният представител на Ferrari и Maserati за България, Ауто Италия, е част от изложителите на Sofia Festival of Speed, заедно с Das Auto Service, Mirafiori, TradeIn, Easy Rent и други.

Клубът с основна дейност издирване, възстановяване, съхраняване и опазване на транспортната техника в България, нейното показване и популяризиране, чрез организиране и провеждане на автомобилни събития из цялата страна, а именно AvangarD Classic Club, ще представят 10 автомобила обединени от темата "големите калници".

Ще присъства и шесткратният шампион на България в серия "туринг" от националния шампионат на затворен маршрут, Иван Влъчков, който ще представи своите SIN Car R1 GT4 и Honda Civic.

Убедени, че любовта към шофирането и отговорността на пътя се възпитават от ранна детска възраст, организаторите на Sofia Festival of Speed са помислили и за най- малките, които ще могат да посетят детска "Академия по безопасно шофиране" и да се забавляват в кът за игра. Предвидено е и аниматорско шоу с Пес Патрул, Маргаритка и още детски приятели.

Любовта към автомобилите и страстта към мото спортовете през очите на изкуството ще представи артистът Иван Иванов Vansz, който ще участва със специална авторска изложба. Желаещите да закупят и да си занесат у дома един от многото му шедьоври, могат да го направят на място. В събота, 24 юни, артистът ще представи и рисуване с бои на живо