Блокирането на слънчевите лъчи и едновременното поддържане на светлина и подходяща температура в купето не е лесно с традиционен стъклен покрив. Това е възможно в новото Renault Rafale E-Tech full hybrid и новото Renault Scenic E-Tech electric, оборудвани с иновативен панорамен покрив с интелигентно затъмняване, който поддържа приятна вътрешна температура както през лятото, така и през зимата.

Вижте панорамния стъклен покрив Solarbay >> >> >>

Покривът се нарича Solarbay и е съвместна разработка на Renault и Saint-Gobain и е проектиран да носи удоволствие на всички в двата автомобила. Когато обедното слънце напече стъкления покрив, единственият начин да се предпазите от лъчите и горещината, е да издърпате добре познатата щора. Но матовият панорамен покрив от ново поколение Solarbay в новите Renault Rafale и Scenic оставя щорите в миналото и пуска слънцето да грее вътре или да остане отвън, но да влезе светлината.

Renault Scenic E-Tech electric

Снимка: Renault

Матовият покрив Solarbay се управлява лесно с помощта на бутон, разположен на тавана, който водачът и пасажерът отпред могат да достигнат. Също така Solarbay може да се управлява с глас чрез Google Assistant, което могат да правят всички пътници, включително и тези отзад. Този панорамен покрив е дълъг над 1 метър, но се замъглява или осветлява много бързо, за по-малко от 5 секунди.

Освен това го прави със стил, с модерна, фина и ефектна вълна, която преминава през деветте стъклени сегмента. Solarbay може да се превключва на четири позиции - изцяло прозрачен, изцяло матов, прозрачен отпред и матов отзад и обратното. Водачът не трябва да се протяга, за да дръпне щората, когато слънцето е твърде ярко.

Снимка: Renault

Пътниците отзад и особено децата, могат да играят или да спят, защитени от слънцето, а водачът и пасажерът отпред могат да се наслаждават на светлината, когато задната част е затъмнена, а предната е оставена прозрачна. Интелигентният панорамен покрив Solarbay също поддържа комфортна вътрешна температура.

Поради различните стъклени слоеве няма значение дали навън е -5°C или +30°C, но температурата вътре ще бъде същата. По този начин чувството да влезеш във фризер през зимата и сауна през лятото остава в миналото. За да постигне това, Solarbay автоматично превключва в непрозрачен режим, когато изключите двигателя и излезете от автомобила. След това, когато се върнете, ще превключи обратно към настройката, в която е бил при излизането ви, без да е необходимо действие.

Renault Rafale E-Tech full hybrid

Снимка: Renault

Solarbay има две допълнителни предимства - тъй като щората вече я няма, таванът е с 3 см по-висок, което ще се хареса на по-високите пътници. Автомобилът е по-икономичен, тъй като Solarbay тежи с 6 до 8 кг по-малко от традиционната моторизирана щора. Марката Renault винаги е имала за цел да поддържа иновациите достъпни и да ги внедрява бързо в масовите продукти. Solarbay може да е свръхмодерна технология, но не е изключение от това правило.

Renault Scenic E-Tech electric

Снимка: Renault

Матовият панорамен покрив Solarbay в Rafale E-Tech full hybrid и Scenic E-Tech electric използва системата AmpliSky на Saint-Gobain Sekurit, базирана на технология, която използва полимерно диспергирани течни кристали. По същество тази технология използва електрическо поле за изместване на молекули между два стъклени слоя и по този начин замъглява покрива.

"Renault е първият производител на масови автомобили, който предлага тази технология, включително двойното управление, възможността за разделяне на настройките отпред и отзад, и ултрамодерния преход между деветте сегмента. Марката прави тази технология достъпна, а нейните показатели са във високия клас на пазара, над тези на първокласните модели", споделя Грегъри Лоне, продуктов мениджър на Renault Rafale.