На специална церемония в Главна дирекция "Националната полиция", служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов връчи ключовете на 90 нови автомобила Skoda Kodiaq на българските полицаи. Церемонията по връчването се случи на големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица. Автомобилите бяха осветени от представители на Българската православна църква.

Вижте снимки от церемонията по връчването на ключовете  >>  >>  >>

Независимо от множеството критики на МВР, ръководството на държавното ведомство продължава да следва заложените си приоритети, един от които е да осигури на служителите си техническите средства за изпълнение на техните преки задължения. Автомобилите ще бъдат ползвани от дирекция "Пътна полиция КАТ" и са модел Skoda Kodiaq 2.0 TSI с мощност 190 к.с., със 7-степенна автоматична скоростна кутия DSG с два съединителя и задвижване 4х4.

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов връчи ключовете за автомобилите Skoda Kodiaq

Снимка: Данчо Симеонов

Кросоувърите са закупени със средства от Фонд "Безопасност на движението" и са доставени от официалния вносител на Skoda у нас "Еуратек Ауто". Предстои да бъдат доставени още 137 кросоувъра Skoda Kodiaq, като стойността на всичките 227 броя коли е на стойност 15 886 845 лева без ДДС. В нея е заложена и 5-годишна пълна гаранция.

Автомобилите с повишена проходимост, на които полицаите ще могат да разчитат при различни терени и метеорологични условия, разполагат с пълното оборудване съгласно изискванията на полицията, а именно светлинно-звукова сигнализация тип крило, ТЕТРА радио комуникация и захранващи портове за техните мобилни печатни устройства, които ще служат за издаване на документ при установено нарушение от органите на реда и други.

Снимка: Данчо Симеонов

"Това е още една малка крачка в битката, която водим с пътния травматизъм. Убеден съм, че с подобни малки, но сигурни крачки, ние ще излезем победителите в тази битка", каза служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов. Той припомни, че става въпрос за обществена поръчка, по която следва да се доставят общо 462 автомобила.

Тя е обособена в три позиции - 35 високоскоростни модела BMW M340i Touring, които служителите от Пътна полиция вече получиха, втората - 200 леки коли Volkswagen Golf Variant, част от които са вече доставени, и трета - тази от 227 автомобила Skoda Kodiaq, първите 90 от които вече са факт.

Снимка: Данчо Симеонов