След като в средата на юли Peugeot разкри профила и кокпита на новото 3008, сега френската марка показа и първите изображения на новия модел, няколко дни преди премиерата, насрочена за 12 септември. Тогава очаквайте цялата информация за третото поколение на модела.

Първото поколение на Peugeot 3008 дебютира през 2009 година като компактен ван с еднообемен силует. През 2016 година беше пуснато второто поколение на Peugeot 3008 вече като типичен кросоувър, който спечели престижното отличие "Автомобил на годината в Европа" за 2017 г.

Снимка: Peugeot

Изцяло новото издание на Peugeot 3008 вече е SUV с формата на купе със силно наклонено задно стъкло. Дизайнерите обясняват това решение не само с модните тенденции, но и с подобрената аеродинамика, тъй като новата гама ще включва чисто електрически версии E-3008, за които опростеният корпус е особено важен.

Вижте как изглежда новото Peugeot 3008  >>  >>  >>

Все още няма технически подробности за колата, но те ще бъдат разкрити след броени дни. Вече е известно, че новото Peugeot 3008 е изградено върху модулната платформа STLA Medium на концерна Stellantis, която е еволюция на познатата EMP2 и е адаптирана за създаване на електрически версии на новите модели.

Снимка: Peugeot

Според френските медии новото Peugeot 3008 ще се предлага с три варианта на електрическо задвижване и с различни батерии. Очаква се и задвижване на четирите колела от два електромотора, а модификацията с най-голямата батерия ще може да измине до 700 км с едно зареждане.

Освен чисто електрическото Peugeot E-3008 ще има и хибриди с двигатели с вътрешно горене. Базовата версия ще бъде с 1,2-литров 3-цилиндров бензинов двигател с турбокомпресор, 48-волтов електромотор и батерия с капацитет 0,9 кВтч, а по-мощният зареждащ се Plug-in хибрид ще комбинира 1,6-литров 4-цилиндров турбомотор и батерия с капацитет 21 кВтч.

Снимка: Peugeot

В гамата няма да останат нито дизеловите двигатели, нито механичната скоростна кутия.

Новото Peugeot 3008 ще се произвежда в завода на марката в Сошо, Франция. Новият SUV ще се появи на пазара през пролетта на 2024 година.