Американската марка Jeep, част от консорциума Stellantis, представи първия си глобален електрически автомобил Jeep Wagoneer S. Новият, изцяло електрически Jeep Wagoneer S Launch Edition 2024 ще бъде пуснат първоначално в САЩ и Канада през втората половина на 2024 г. и по-късно ще бъде наличен на пазарите по целия свят. С новия Wagoneer S марката Jeep навлиза в електрифицирания SUV сегмент.

Вижте как изглежда новият Jeep Wagoneer S   >>  >>  >> 

Новият Jeep Wagoneer S се предлага ексклузивно като електромобил с пробег от повече от 600 км с едно зареждане. Мощността му достига 600 конски сили, въртящият момент е повече от 800 Нм, а спринтът от място до 100 км/ч става светкавично бързо за 3,4 секунди. Новият Jeep Wagoneer S вдъхва увереност при шофиране и осигурява сцепление при всякакви метеорологични и пътни условия, благодарение на впечатляващата производителност, съчетана със система за управление на сцеплението Selec-Terrain.

"Лансирането на изцяло електрическия Jeep Wagoneer S бележи нова глава в легендарната история на марката Jeep", каза Антонио Филоза, главен изпълнителен директор на Jeep. "На базата на почти един век иновации и дизайн, този първи глобален електрически SUV ще въведе изцяло ново поколение собственици в изживяване, което е изцяло характерно за Jeep и изцяло електрическо във всяко едно отношение. С нова енергия в гамата автомобили на Jeep, варираща от електрически модели до всъдеходи с двигатели V8, клиентите никога не са имали повече свобода да избират своето собствено приключение", добави Антонио Филоза.

Снимка: Jeep

Задвижващият механизъм на новия Jeep Wagoneer S съчетава двата електрически мотора, предавката и силовата електроника в едно компактно устройство, което е едновременно мощно и ефективно. Предният електромотор може да не се свързва с колелата, за да се намали потреблението на енергия при движение и за да се оптимизира пробегът. Новият Jeep Wagoneer S е оборудван с ефективен пакет от 400-волтови батерии с капацитет 100 кВтч, които позволяват на собствениците му да го зареждат от 20% до 80% само за 23 минути с прав ток DC на бърза зарядна станция. Зареждането на този първи глобален електрически SUV е бързо и лесно за клиентите.

Снимка: Jeep

В основата на водещите в сегмента характеристики на Jeep Wagoneer S от 2024 г. е гъвкавата платформа STLA Large. Дизайнерите и инженерите на марката Jeep я развиват специално за Jeep Wagoneer S, за да регулират дължината, ширината, окачването и задвижването, което доставя мигновен въртящ момент и светкавично ускорение. Стандартното изцяло електрическо задвижване на четирите колела осигурява спортна динамика на шофиране при различни пътни условия.

Проектираните от Stellantis модули за електрическо задвижване задвижват независимо предните и задните колела за незабавна реакция на въртящия момент. Ексклузивната за марката Jeep система за управление на сцеплението Selec-Terrain разполага с пет различни режима на шофиране - Auto (автоматичен), Sport (спортен), Eco (икономичен), Snow (на сняг) и Sand (на пясък).

Снимка: Jeep

Използването на нови технологии играе решаваща роля в цялостното развитие на Jeep Wagoneer S. За да подобри изживяването при шофиране и да намали общите нива на шум и вибрации, за да осигури тиха вътрешна кабина и гладко возене, инженерният екип на Jeep е подобрил здравината на каросерията при усукване с 35% в сравнение с предишните автомобили от средния SUV сегмент на марката Jeep за превъзходно возене, управление и ефективна реакция на водача.

Изцяло електрическият Jeep Wagoneer S е изкован от първокласно наследство, иновация и усъвършенстване. Новият модел е настроен да проправя собствен път със своя стил, елегантна изтънченост и непоклатима увереност. Външният дизайн е интелигентна комбинация от хармонични пропорции, модерна възможност за задвижване 4xe и аеродинамична ефективност, която преосмисля функционалната страна на марката Jeep за днешната ера на електрификация.

Снимка: Jeep

Предната част е изкусно подчертана от модернизирана решетка със седем слота, която е усъвършенствала видимостта. Вместо осигуряване на въздушен поток и охлаждане, затворената решетка осветява пътя и увеличава видимостта при приближаване на друг автомобил. Новото впечатляващо амбиентно осветление е вдъхновено от модерната архитектура и осигурява отличителен външен вид дори на километри от автомобила.

Аеродинамичната повърхност е изразена чрез точния наклон и извивка на капака и предното стъкло, като и двете са под ъгъл за оптимална производителност и ефективност при високи скорости. Стремителната линия на покрива се спуска към задния спойлер, който обединява функционалността и естетиката в характерния силует на модела. Новият Jeep Wagoneer S Launch Edition е ексклузивно оборудван с елегантни тъмни акценти.

Снимка: Jeep

Моделът е персонализиран направо от фабриката, а серията Launch Edition разполага с 20-инчови лакирани черни джанти Gloss, които допълва черните и тъмните неутрални сиви външни елементи навсякъде по купето. Забележима е липсата на хром, тъй като дизайнерският екип се стреми да включи по-екологични процеси и материали.

Боядисаните в сатен акценти и панорамния люк с двоен панел за изживяване на открито допълват детайлите на външния вид. Чрез използване на най-съвременни похвати на тестване и разработка, включително най-съвременни аеродинамични тунели, екипът постига коефициент на съпротивление от 0,29, което е най-ниската стойност за модел на Jeep всички времена и приблизително 15% по-добър от средния SUV. Дръжките на вратите, задният спойлер и интегрираните перки помагат за насочване на въздушния поток около колата и контролират точката на разделяне отзад.

Снимка: Jeep

Емблематичният Jeep Wagoneer от 1963 г. става първият модерен луксозен SUV в индустрията, като е стоял малко над конкуренцията, разкривайки нова гледна точка и давайки началото на широкото приемане на многофункционални автомобили. Шест десетилетия по-късно, Jeep Wagoneer S продължава да разширява границите и да развива емблематичната марка Jeep, предоставяйки технологии, лукс и иновации.

Неговият технологичен интериор е също толкова впечатляващ, колкото и показателите му за производителност, с най-доброто в класа използваемо екранно пространство от повече от 45 инча, ексклузивен за сегмента интерактивен екран за пътника отпред, занаятчийски детайли и елегантно обзавеждане. Елегантният линеен кокпит е напълно дигитален с модерни контроли и интерфейси.

Снимка: Jeep

Фокусната точка на кабината отпред е скулптура на кръстосано крило на автомобил с визуално непрекъснат дисплей, който обхваща цялата ширина на предния инструментален панел с виненочервени акцентни шевове и изсечена метална декоративна облицовка. Въздействащият интегриран 12,3-инчов централен дисплей има рамка от богата комбинация от материали, включително изискана напречна метална декоративна апликация с остъклена шарка.

Има няколко нови детайла в интериора, включително вдъхновен от спортната визия волан с винено червени шевове с плоско дъно и двойни спици. При волана дебютира новото антимикробно повърхностно покритие Cabo, което улеснява поддържането на автомобила чист. Електронното отключване на вратите може да се активира лесно с леко докосване с палец. Бутонът за стартиране е заобиколен от цинков метал, маркиран с фина текстура.

Снимка: Jeep

Първоначалната версия Launch Edition се предлага стандартно с пълен набор от персонализирано LED осветление с дневни и нощни настройки, активно директно амбиентно осветление с избор до 64 цвята. Просторният Jeep Wagoneer S е единственият електромобил в своя сегмент, който стандартно предлага отопляеми и вентилирани задни седалки.

Новият Jeep Wagoneer S е оборудван с персонализирана аудиосистема с 19 високоговорителя, захранвана от усилвател с мощност 1160 вата и субуфер за най-високо качество на басите. Системата с висока производителност осигурява завладяващо изживяване, карайки всички пътници в автомобила да се чувстват като в звукозаписно студио с любимите си изпълнители.

Снимка: Jeep

Предният кокпит на Jeep Wagoneer S е украсен с няколко нови детайла, включително нов черен алуминий с керамично покритие и апликация, която се появява на много от ключовите точки на автомобила. Представен на видно място в контролния център на водача, изключителният навигационен тактилен модел е хладен на допир и придава усещане за порцелан.

Вратите с мека обвивка са подчертани с декоративна облицовка, включително изсечени напречни метални акценти, които съответстват на таблото отпред. В новия Jeep Wagoneer S повърхностите на седалките, конзолата, вратите и таблото са от синтетичен материал без съдържание на кожа. Тапицерията от микрофибър и стелките са изработени от рециклирани материали.

Снимка: Jeep

Изцяло новият Jeep Wagoneer S от 2024 г. разполага с повече от 45-инчово изваяно екранно пространство с висока разделителна способност. Екраните включват ексклузивен за сегмента 10,25-инчов интерактивен преден пътнически дисплей, който контактува директно с мултимедийната система UConnect 5, позволяваща на пътника отпред да дава указания на водача с едно бързо докосване на екрана.

Водачът на Jeep Wagoneer S ще изживява оптимизирано управление и безпроблемна свързаност чрез изцяло новия стандартен 12,3-инчов дигитален клъстер, проектиран да бъде интуитивен и въздействащ визуално въз основа на обратната връзка с клиентите.

Снимка: Jeep

Работейки със стандартната интегрирана навигационна система, новите динамични изгледи на пътя помагат по-добре на водача и допълват стандартната система за автономно шофиране на автомобила. Той също така разполага с усъвършенстван набор от менюта, включително специфични за електрическия SUV елементи, като ниво на зареждане, състояние на батерията и налична мощност. Когато е включен да се зарежда, на екрана на Jeep Wagoneer S се показва текущото състояние на заряда, което се активира, когато бъде засечен дистанционният ключ.

Стандартният 12,3-инчов централен дисплей съдържа системата UConnect 5, предлагаща нови работни нива. Екранът е по-отзивчив и осигурява по-добра видимост от предишните поколения, особено по отношение на четливостта на карти, камери и приложения. Широката гама от наситени цветове и фоново осветление също позволяват по-добро прожектиране на системни приложения.

Снимка: Jeep

Новият Jeep Wagoneer S включва услугите Jeep Connect като част от приложението на компанията, което помага на собствениците да разберат и получат достъп до подробности, като оставащия заряд на автомобила. С функцията картографиране на динамичния обхват например, след като желаната дестинация бъде въведена в навигацията, софтуерните алгоритми изчисляват и показват визуално пробега, който може да бъде изминат въз основа на състоянието на заряда на автомобила.

Новият Jeep Wagoneer S предоставя комбинация от повече от 170 стандартни функции за безопасност и сигурност, които помагат за по-лесното виждане на инструментите и помагат за избягване на сблъсък с усъвършенствана технология за подпомагане на водача. С гъвкава архитектура и отворена софтуерно дефинирана платформа, Jeep Wagoneer S може да получава иновативни функции и услуги, включително допълнително автоматизирано шофиране, производителност и други технологии чрез актуализации онлайн, с които моделът ще продължи да се развива.