Неотдавна Volkswagen показа камуфлажната версия на прогресивното електрическо комби с голям пробег ID.7 Tourer, базирано на флагмана сред електрическите модели на марката. Сега Volkswagen разкри изцяло новото комби, наречено ID.7 Tourer, с което разширява портфолиото на модела ID.7 в Европа. Това е едно от първите изцяло електрически комбита в горния среден клас.

Вижте как изглежда новият Volkswagen ID.7 Tourer  >>  >>  >>

В този клас марката Volkswagen също е представена с новия Passat Variant. И двете продуктови линии се допълват взаимно и заедно покриват всички търсени типове задвижване, от високоефективни бензинови и дизелови двигатели до plug-in хибриди с прогнозиран електрически пробег от над 100 км и изцяло електрически превозни средства.

Снимка: Volkswagen

Новият ID.7 Tourer съчетава емисионните предимства на електрическата мобилност с пробег до 685 км според WLTP, висококачествен кокпит, изключителен комфорт при пътуване и превъзходен простор, което го прави идеален семеен и служебен автомобил. Новият ID.7 Tourer ще се произвежда заедно със седана ID.7 и ID.4 в завода за електрическа мобилност в Емден, Германия. Продажбите в цяла Европа са планирани да започнат в началото на лятото.

"Новият ID.7 Tourer е перфектен комби модел, особено за семейства и шофьори на дълги разстояния. Заедно с ID.7 седан и новия Volkswagen Passat Variant, новият ID.7 Tourer идеално завършва нашето предложение в по-висок среден клас. Той е особено привлекателен за семейни шофьори и бизнес клиенти, благодарение на голямото си пространство, високото ниво на комфорт и големия напълно електрически пробег", каза Имелда Лабе, член на Управителния съвет на марката Volkswagen, отговарящ за продажбите, маркетинга и следпродажбеното обслужване.

Снимка: Volkswagen

Новият ID.7 Tourer споделя повечето от външните си размери с фастбек седана ID.7. И двата модела са дълги 4961 мм и имат много дълго междуосие от 2971 мм със съответно къси надвеси като отличителни черти. Ширината на двата модела ID.7 е 1862 мм без външните огледала. И двата корпуса на ID.7 са високи 1536 мм.

Електрическото универсално комби ID.7 Tourer се различава значително от седана в областта на задната част на каросерията. Дългата линия на покрива и нейният елегантен преход към капака на багажника са поразителни дизайнерски характеристики на електрическото комби.

Снимка: Volkswagen

По отношение на стила, ID.7 Tourer е смесица от класическо комби във формата на Volkswagen Passat и динамичен Shooting Brake като Volkswagen Arteon. Както при седана ID.7, предната част отразява следващия еволюционен етап на дизайна на семейството ID. Има значително по-остри контури и ясно показва високото ниво на прецизност и качество.

Фаровете вече имат по-тънък вид и още по-голяма прилика с човешки черти с новите си модули. Като опция ID.7 Tourer ще се предлага с интелигентни LED матрични фарове, включително хоризонтална LED лента отляво и отдясно на осветеното лого на Volkswagen, както и функцията за автоматично управление на дългите светлини, които не заслепяват насрещния трафик.

Снимка: Volkswagen

Дългата линия на покрива е отличителна черта на страничния дизайн на новия ID.7 Tourer. Линията, която се простира в спойлера на покрива, визуално съответства на динамичните пропорции на новия Volkswagen. Страничните контури са оградени от черни, аеродинамично плоски релси на покрива. Под перваза на прозореца, поразителната характерна линия с рязко подрязване създава силно напрежение в силуета на ID.7 Tourer.

В зависимост от оборудването, оптимизираните алуминиеви джанти се предлагат в размери от 19 или по избор 20 инча. Планирано е да последват опционални 21-инчови джанти. Стръмният капак на багажника на ID.7 Tourer осигурява отличителен външен вид и допълнителен капацитет на багажното отделение. Хоризонталният дизайн на каросерията отзад придава на автомобила широк и мощен външен вид. Този ефект е подсилен от доминиращата LED светлинна лента и LED задни светлини с динамични мигачи.

Снимка: Volkswagen

В зависимост от оборудването, логото на Volkswagen в хоризонталната LED лента също свети. Горната част отзад също има отличителен външен вид. Колоните на покрива и повърхностите на прозорците на кабината са изтеглени навътре, създавайки мощна раменна част в областта отдолу. Благодарение на увеличената височина отзад, обемът на багажното отделение е дори по-голям от този на седана.

Снимка: Volkswagen

Максималният товарен капацитет с петима човека на борда е 605 литра при натоварване до височината на облегалката на задната седалка, като облегалката на задната седалка е в изправено положение. Размерите на пода на багажното отделение са идентични, като дължината му е 1075 мм до задната седалка. Когато облегалките на задните седалки са сгънати, дължината на почти плоската товарна площ се увеличава до 1948 мм.

Максималната ширина между арките на калниците е точно 1000 мм. При пълно натоварване до облегалките на предните седалки и до покрива с мрежа за разделяне на багажа, обемът на отделението се увеличава на 1714 литра. Ако имате нужда от още повече пространство, опционалната кутия на покрива добавя още 460 литра.

Снимка: Volkswagen

Новият ID.7 Tourer е оборудван с последно поколение електрическа задвижваща система с монтиран отзад електрически мотор. Той е с мощност 286 к.с. и въртящ момент от 545 Нм. Volkswagen ще предложи две различни батерии за ID.7 Tourer. Стартовата версия Pro има батерия с използваем капацитет от 77 кВтч, но версията Pro S идва с по-голяма батерия от 86 кВтч, която също е планирана за хечбека. С по-малката батерия номиналният пробег по цикъла WLTP ще бъде 600 км, а мощността на DC зарядното устройство е 175 кВт.

С по-голямата батерия електрическото комби се очаква да постигне автономен пробег до 685 км според стандарта WLTP. Най-голямата батерия е проектирана за максимален капацитет на зареждане до 200 кВт в DC станции за бързо зареждане. При това ниво на мощност батерията може да се презареди от 10 до 80% за по-малко от 30 минути. На по-късен етап ще има версии с два двигателя и задвижване на всички колела.

Снимка: Volkswagen

Новият ID.7 Tourer ще бъде пуснат на пазара с иновативни технологични характеристики, включително проекционен дисплей с добавена реалност, оборудван като стандарт. Той ще проектира информация, свързана с пътуването, в зрителното поле на водача, така че очите му да останат фокусирани върху пътя. В същото време head-up дисплеят променя архитектурата на пилотската кабина, защото позволява класическите инструменти да станат компактни.

В новия ID.7 Tourer Volkswagen внедрява комфорт от премиум клас. Това става възможно с детайли като вентилационни отвори, които се управляват автоматично от малки двигатели и седалки ergoActive с нова функция за масаж на точката на натиск и автоматичен климатик. Друга иновация на борда е панорамният люк с функцията интелигентно стъкло, при което стъклените слоеве могат да бъдат електронно превключвани и да бъдат непрозрачни или прозрачни.

Снимка: Volkswagen

Приложението Wellness In-Car също е напълно ново. Това приложение позволява различни функции на автомобила да бъдат регулирани с помощта на три предварително конфигурирани програми (Fresh Up, Calm Down и Power Break), които могат да помогнат за подобряване на благосъстоянието по време на пътуване или почивки. В зависимост от оборудването на автомобила приложението има достъп до фоновото осветление, звука, климатика, функцията интелигентно стъкло, отопление и вентилация на седалката и масажа на седалката, както и светлините, и екрана на информационно-развлекателната система.

Снимка: Volkswagen

Volkswagen също преработи хардуера и софтуера на стандартната информационно-развлекателна система, която сега има визуално свободно стоящ 15-инчов сензорен екран с диагонал 38 см. Взаимодействието между водача и ID.7 е допълнително подобрено от гласовия асистент IDA. В рамките на системните ограничения, това не само позволява контрол на много функции на автомобила, но също така отговаря на специфични въпроси по всички възможни теми чрез достъп до онлайн бази данни като Wikipedia и за първи път разполага с интеграция на изкуствен интелект ChatGPT. Също новост на борда е опционалното приложение Wellness In-Car-App.

Снимка: Volkswagen

Новият ID.7 Tourer ще бъде пуснат на пазара с богато стандартно оборудване, както се вижда от версията Pro. Стандартните екстериорни характеристики включват LED фарове и LED задни светлини, диамантено изрязани 19-инчови лети джанти и релси на покрива. Интериорът и технологичното оборудване включват системата за достъп без ключ и стартиране Keyless Access, мрежа за разделяне на багажника, 10-цветно фоново осветление, проекционен дисплей с подобрена добавена реалност, система за камера за задно виждане, двузонов автоматичен климатик с интелигентни вентилационни отвори и отопление на предните седалки. Новият гласов асистент на IDA се управлява с естествен език.

В рамките на системните ограничения, това не само позволява контрол на много функции на автомобила, но също така отговаря на конкретни въпроси по всички възможни теми чрез достъп до онлайн бази данни и разполага с нова интеграция на изкуствен интелект ChatGPT, достъпен на по-късен етап. Опционалното приложение Wellness In-Car App също е ново на борда. Това позволява различни функции на автомобила да бъдат регулирани чрез предварително конфигурирани програми, за да се подобри благосъстоянието по време на пътуване.

Цените на новия Volkswagen ID.7 Tourer все още не са обявени, но цената на ID.7 в България започва от 115 096 лева, а комбито традиционно ще бъде малко по-скъпо.