Южнокорейската компания Hyundai Motor представи изцяло новия електрически автомобил от А-сегмента, наречен Inster. Новият компактен електромобил предлага уникален дизайн, водещ в сегмента пробег до 355 км и усъвършенствани технологии. Смелият дизайн на Inster съчетава футуристичен иновативен образ с просторен интериор в каросерия на малък SUV.

Вижте изцяло новия Hyundai Inster   >>  >>  >>

С усъвършенстван технологичен пакет, който допринася за едно за безопасно и комфортно шофиране, новият Inster предлага бързо зареждане и най-големия пробег на електричество в своя сегмент. На европейския пазар новият Hyundai Inster ще се конкурира с бюджетните градски електромобили като новата Dacia Spring и новия Citroen e-C3.

Hyundai Inster

Снимка: Hyundai

Новият Hyundai Inster осигурява екологична гъвкавост, динамика на шофирането и безпроблемна свързаност. Компактното му позициониране осигурява повишена ефективност в сравнение с по-големите модели. С дължина от 3825 мм, широчина 1610 мм, височина 1575 мм и междуосие 2580 мм, новият електромобил е много подходящ за градски условия.

Новият Hyundai Inster надгражда дизайнерското наследство на бензиновия модел Casper, представен през 2021 г. Еволюцията на стила на Inster е подкрепена от удължена каросерия и междуосие, за да осигури повече вътрешно пространство и забележимо присъствие на пътя. С по-големите си размери, Inster се позиционира точно между традиционните компактни градски автомобили от А-сегмента и по-големите компактни модели от B-сегмента. Това му позволява да комбинира маневреността и лекотата на използване с повишена практичност и гъвкавост.

Hyundai Inster

Снимка: Hyundai

Благодарение на по-просторния интериор и подобрения капацитет на багажника от 280 литра до 351 литра със свалени задни седалки, новият INSTER предлага значително по-удобно и функционално изживяване. В сравнение с по-големите модели от горния сегмент, компактните размери на Inster го правят идеален за градско шофиране и повишават лекотата при паркиране.

Екстериорният дизайн на новия Hyundai Inster се характеризира със солидния, но малък профил на SUV и равни, чисти повърхности, с мускулести арки на колелата на автомобила, високотехнологична броня в стил електронна платка и смела предпазна обшивка, подобряваща визията в предната и задна част на Inster. Индивидуалността на Inster блести чрез подписа си с LED дневни светлини и мигачи с пикселна графика, задни светлини и масивни брони.

Hyundai Inster

Снимка: Hyundai

Клиентите могат допълнително да диференцират външния вид на автомобила с LED прожекционни фарове и двуцветен екстериор с контрастиращ черен покрив. В зависимост от спецификацията ще се предлагат 15-инчови стоманени джанти, 15-инчови или 17-инчови лети джанти. За новия модел се предлага богат избор от външни цветове, който включва бял Atlas, каки Tomboy, матово каки Bijarim и слонова кост Unbleached, както и няколко нови нюанса, като оранжево металик Sienna, матово сребристо Aero, матово синьо Dusk, перлено жълто Buttercream и перлено черно Abyss.

Някои екстериорни цветови решения ще се предлагат в двуцветни комбинации с контрастиращ черен покрив. Екстериорът на Inster се отличава с черна рециклирана боя със силен гланц, която заменя пигмента на саждите, традиционно използван в черната боя, с оцветяване, направено от рециклирани отпадъчни гуми.

Hyundai Inster

Снимка: Hyundai

Отвътре новият Hyundai Inster предоставя подобрена технология и удобство с 10,25-инчов дигитален панел пред водача и 10,25-инчов сензорен централен екран на информационно-развлекателната система с навигация и станция за безжично зареждане, която е част от компактна централна конзола, проектирана да създава по-голямо усещане за простор. Пикселната тема се повтаря и вътре с графики върху волана на Inster, които подсилват високотехнологичния имидж на електромобила.

Hyundai Inster

Снимка: Hyundai

Интериорният дизайн включва и персонализиращи се елементи на горната облицовка на вратите. Интериорът на Inster предлага гъвкавост и простор. Всички седалки могат да се сгънат, включително и седалката на водача. Допълнително се предлага и функцията за отопляеми предни седалки и волан. Задните седалки могат да се плъзгат напред-назад и да се накланят, като са разделени в съотношение 50:50. Изборът на вътрешно обзавеждане включва черно, кафяво каки и двуцветно бежово Newtro с пълна тапицерия от плат. Както екстериорът, така и интериорът използват устойчиви материали. В интериора се използват рециклиран полиетилен терефталат (PET) от бутилки и био-полипропиленов материал, извлечен от захарна тръстика.

Hyundai Inster

Снимка: Hyundai

Новият Hyundai Inster се отличава с възможността за бързо зареждане и максимален пробег, което позволява на клиентите да прекарват по-малко време в зареждане, да пътуват по-далеч и да се възползват напълно от енергията, с която разполагат. Електрическият Inster се предлага стандартно с батерия с капацитет от 42 кВтч, а като опция има и версия с удължен пробег с батерия с 49 кВтч.

И двата модела се задвижват от един електромотор, който доставя мощност 97 к.с. в базовия вариант и 115 к.с. във версията с удължен пробег. И двата варианта имат въртящ момент от 147 Нм. Моделът със стандартна батерия развива максимална скорост от 140 км/ч, а този с удължен пробег достига 150 км/ч. Времето за ускорение от място до 100 км/ч е съответно 11,7 секунди и 10,6 секунди за модела с по-голямата батерия.

Hyundai Inster

Снимка: Hyundai

Версията на Inster с батерията от 42 кВтч ще може да измине пробег около 300 км, а версията с удължен пробег (Long-Range) предлага водещ в сегмента пробег от 355 км (WLTP) с едно зареждане за модела, което осигурява впечатляваща гъвкавост с консумация на енергия от 15,3 кВтч/100 км. Когато използвате бързо зарядна станция с мощност 120 кВт, новият Inster може да зарежда от 10 до 80% за около 30 минути при оптимални условия.

Новият Hyundai Inster се предлага стандартно с вградено бордово зарядно устройство с мощност 11 кВт, с което стандартната батерия се зарежда за 4 часа, а батерията с удължен пробег за 4 часа 35 минути. Налична е и система за подгряване на батерията и високоефективна термопомпа. Функцията V2L (Vehicle-to-Load) осигурява захранване за външни електрически устройства със 110 или 220 волта, позволявайки двупосочно зареждане без необходимост от допълнително оборудване. Това позволява на клиентите да използват или зареждат устройства като електрически велосипеди, скутери и оборудване за къмпинг.

Hyundai Inster

Снимка: Hyundai

Наред с големия пробег и бързото зареждане, новият Hyundai Inster предлага изобилие от авангардни технологии, включително множество усъвършенствани функции за безопасност и помощ на водача. Новият Inster разполага също с 64-цветно LED амбиентно осветление, дигитален панел и сензорен дигитален ключ.

Новият субкомпактен градски електромобил на Hyundai предлага най-пълния технологичен пакет в сегмента, включително функции като усъвършенствана система за подпомагане на водача, система от камери с висока резолюция за изобразяване на 360-градусов обзор около автомобила, система за следене мястото зад автомобила с аварийно спиране, система за следене на слепите зони и асистент за избягване на челен сблъсък.

Hyundai Inster

Снимка: Hyundai

Електромобилът разполага с още много системи - за поддържане на пътната лента, за активно поддържане на пътната лента плюс система за следене на сляпата зона с функция за превенция на сблъсък, за следене на трафика зад автомобила с функция за превенция на сблъсък, за следене за наближаващ автомобил, за поддържане на зададена скорост и дистанция спрямо автомобила отпред, за автономно шофиране по магистрали, за автоматично регулиране на зададена скорост чрез разпознаване на пътните знаци, за разпознаване на умора при водача, за автоматично превключване между къси и дълги светлини, за предупреждение при тръгване на автомобила отпред и за предупреждение за пътници на втория ред седалки. Към системите за безопасност се включва и помощ при паркиране на преден и заден ход с камера за заден ход с динамични насочващи линии за безупречна видимост.

Hyundai Inster

Снимка: Hyundai

Продажбите на новия Hyundai Inster ще стартират първо в Южна Корея в края на лятото, след което моделът ще бъде лансиран през есента в Европа, Близкия изток и Азиатско-Тихоокеанския регион. В България Hyundai Inster се очаква към края на 2024 година. Към семейството на Inster ще се присъедини и още една версия - Inster Cross, която се отличава с по-суров дизайн на кросоувър и по-висок пътен просвет.

"С новия Inster пренесохме имиджа на малкия SUV на ново ниво за глобалната аудитория" каза Саймън Лосби, старши вицепрезидент и ръководител на дизайнерския център на Hyundai. "Inster надхвърля очакванията с отличителен дизайн и интериор, който максимизира потенциала му по вълнуващи и ориентирани към клиента начини. С новия Inster ние предефинираме какво означава да управляваш субкомпактен електрически автомобил", допълни Саймън Лосби.