Компанията Nissan обяви, че всички нови модели, които ще представи за Европа оттук нататък, ще бъдат изцяло електрически и планира да продава само коли на ток в региона до 2030 г. Nissan потвърди, че ще пусне два нови електрически модела за Стария континент.

Японската компания разкри, че единият от тях ще бъде произведен в завода на Nissan в Съндърланд в Северна Англия, където сега се сглобява електрическият Leaf. Японският производител на автомобили каза по-рано, че ще добави в гамата си електрически SUV, който да замени Leaf.

Nissan LEAF

Снимка: Nissan

Вторият модел ще бъде изцяло нов електрически автомобил, който ще наследи Micra като базов автомобил в гамата на Nissan. Електромобилът ще се произвежда от Renault в Дуе, Франция, заедно с напълно електрическото Renault 5. В понеделник Nissan представи прототип на малък спортен електрически хечбек Concept 20-23, ориентиран към Европа, преди лансирането на наследника на Micra, който се очаква през 2025 г.

"Ние сме в повратната точка на възприемането на електромобили. Няма връщане към двигателите с вътрешно горене", каза изпълнителният директор на Nissan Макото Учида при разкриването на концепцията в европейското дизайнерско студио на автомобилния производител в Падингтън, Лондон. "Nissan ще премине към изцяло електрически коли до 2030 г. в Европа. Ние вярваме, че това е правилното нещо за нашия бизнес, нашите клиенти и за планетата", допълни Макото Учида.

Nissan Ariya

Снимка: Nissan

По-рано тази година Nissan повиши целите си за електромобили, тъй като наваксва в сегмент, доминиран от новодошли компании като Tesla. Тогава Nissan заяви, че ще пусне 19 нови електрически модела до 2030 г.

Преди време Nissan също така заяви, че до фискалната 2026 г., приключваща на 31 март 2027 г., 98% от продажбите на компанията в Европа ще бъдат електрифицирани, което означава или напълно електрически автомобили, или хибриди, които имат както голяма батерия, така и двигател с вътрешно горене.