Компанията Lamborghini (чете се "Ламборгини") премина на четиридневна работна седмица. Италианските синдикати постигнаха намаляване на работното време и едновременно увеличение на заплатите, поради което тази сделка вече се нарича историческа. Споразумението предвижда увеличение на премиите с 50% и изплащане на еднократен бонус в размер на 1000 евро.

Lamborghini е първият европейски автомобилен производител, който въвежда четиридневна работна седмица за служителите в производството. Това стана възможно благодарение на усилията на италианските синдикални организации FIOM и FIM-CISL.

Lamborghini Urus

Снимка: Lamborghini

Сделката вече е наречена историческа, тъй като все още никой не е успял да постигне значително намаляване на работното време, като същевременно увеличава заплатите. В резултат на споразумението, служителите на Lamborghini ще получат еднократна премия от 1000 евро, а бонусите им ще се увеличат с 50%.

Новият график ще позволи на служителите да релаксират повече, да намерят време за семейството си или за хобитата. Като цяло това ще има положителен ефект върху мотивацията. Служителите, работещи на ротационен график на две смени, ще редуват 5 дни и 4 дни, което им дава 22 допълнителни почивни дни годишно. За тези, които имат трисменен график с нощни смени, петдневната работна седмица ще бъде последвана от две четиридневни, а броят на почивните дни ще се увеличи с 31 дни.

Lamborghini Huracan STO

Снимка: Lamborghini

Сега Lamborghini може да си позволи подобни експерименти. За деветте месеца на 2023 г. компанията спечели 618 милиона евро преди данъци и такси, което е повече отколкото през цялата минала година, а оборотът надхвърли 2 милиарда евро за първи път в историята.

За първите 9 месеца от годината са продадени 7744 автомобила, като основният дял е разделен между двата модела Urus и Huracan. Автомобилите Lamborghini се продават най-добре в региона на Европа, Близкия Изток и Африка. В челната петица са САЩ и Азиатско-тихоокеанския регион.