Южнокорейската компания Hyundai Motor обяви, че нейните модели IONIQ 5 N успешно завършиха международното изкачване на хълма "Пайкс Пийк" в Колорадо, поставяйки рекорд за категориите "Електрически модифициран автомобил" и "Сериен SUV/кросоувър". С този успех компанията отново надхвърли очакванията със своя спортен електромобил IONIQ 5 N.

Вижте Hyundai IONIQ 5 N и IONIQ 5 N Time Attack Spec на "Пайкс Пийк"  >> >>  >>

Hyundai се състезава в тазгодишната надпревара на за изкачването на връх "Пайкс Пийк" с две спецификации на IONIQ 5 N TA (Time Attack) Spec и един сериен IONIQ 5 N. И трите модела покориха предизвикателно трасе от 20 км, което се изкачва над 1438 метра до връх "Пайкс Пийк" с надморска височина 4302 метра, изправени пред 156 завоя, непредсказуемо време и условия на голяма надморска височина, които могат да засегнат както шофьорите, така и превозните средства.

Hyundai IONIQ 5 N Time Attack Spec

Снимка: Hyundai

Състезателният Hyundai IONIQ 5 N TA Spec, управляван от пилота Дани Сордо, завърши състезанието за време 9:30.852 минути и спечели надпреварата в своя клас "Електрически модифициран автомобил". Вторият IONIQ 5 N TA Spec, управляван от Ранди Побст, завърши състезанието за време 9:55.551 минути. Състезателният Hyundai IONIQ 5 N TA Spec е проектиран да подчертае силните страни на серийната версия IONIQ 5 N без значителни модификации.

С изключение на незначителна настройка на софтуера за увеличаване на максималната мощност на двигателя и някои специфични промени в частите, включително нови амортисьори, спирачки със спецификация на състезателен автомобил и гладки гуми слукове, IONIQ 5 N TA Spec запазва повечето от това, което предлага стандартния IONIQ 5 N на клиентите.

Hyundai IONIQ 5 N Time Attack Spec

Снимка: Hyundai

Серийният модел Hyundai IONIQ 5 N беше управляван от Рон Зарас, новобранец в изкачването на връх "Пайкс Пийк" и автомобилна медийна личност. Зарас завърши с време 10:49.267 минути, демонстрирайки водещите възможности на модела без модификации.

"Ние сме абсолютно развълнувани да поставим нов рекорд на "Пайкс Пийк" и нашето цялостно представяне", каза Тил Вартенберг, вицепрезидент и ръководител на спортното подразделение Hyundai N и Motorsport в Hyundai Motor. "В бъдеще планираме да продължим да използваме вълнуващи дейности в моторните спортове като "Пайкс Пийк", за да демонстрираме превъзходното представяне на нашите серийни превозни средства и да продължим да разработваме технология, която не само отговаря на нуждите на клиентите, но и надхвърля техните очаквания", допълни Вартенберг.

Hyundai IONIQ 5 N Time Attack Spec

Снимка: Hyundai

Изключителното представяне на Hyundai IONIQ 5 N на "Пайкс Пийк" подчертава отдадеността на Hyundai N към непрекъснато предизвикване на технологиите за електрически автомобили, за да подобри своите възможности за представяне. Hyundai N се ангажира да разшири възможностите на спортните електромобили, не само със серийния IONIQ 5 N, но и с варианти като IONIQ 5 N eN1 Cup Car и IONIQ 5 N TA Spec. Hyundai N ще продължи да пуска модели със специални спецификации, за да разшири хоризонта на електрическите автомобили в моторните спортове.

Hyundai IONIQ 5 N Time Attack Spec

Снимка: Hyundai

"Тазгодишният резултат от "Пайкс Пийк" е кулминацията на една мечта, желана от толкова много хора зад кулисите на Hyundai N", каза Джун Парк, вицепрезидент и ръководител на подразделението Hyundai N. "Обединихме всичките си умове, за да създадем тип спортен електромобил, който не съществуваше преди и днес потвърждаваме, че тази технология може да бъде конкурентоспособна дори в най-тежкото състезание по изкачване на хълм в света", добави Джун Парк.

Hyundai Motor се състезава за първи път в "Пайкс Пийк" през 1992 г. Тогава Род Милън спечели в класа със задвижване на две колела с време 13:21.17 минути, управлявайки Hyundai Scoupe. Друг важен момент в историята на "Пайкс Пийк" за Hyundai беше през 2012 г., когато Hyundai Genesis Coupe, управляван от Рис Милън, постави рекорд на трасето от 9:46.164 минути.