През 2017 година Hyundai пусна първият модел от спортното си подразделение N, наречен Hyundai i30 N. Той беше последван от i20 N. Двата спортни хечбека донесоха световна слава на Hyundai N и се превърнаха в силни конкуренти на популярните модели с дългогодишни традиции в тези класове. През юли 2023 година Hyundai представи първия високопроизводителен изцяло електрически модел на марката - IONIQ 5 N, по време на "Фестивала на скоростта" в Гудууд.

Вижте новия Hyundai IONIQ 5 N  >>  >>  >>

С новия IONIQ 5 N компанията Hyundai прави смела крачка напред и пусна на пазара електрически спортен хечбек. Новият Hyundai IONIQ 5 N има всички качества да направи истинска революция на пазара на колите на ток, тъй като е единственият електромобил досега, който може да впечатли не само почитателите на електрическата мобилност, но и да остави без дъх дори заклетите фенове на мощните бензинови автомобили.

Снимка: Любомир Асенов

Инженерите от Hyundai обогатиха новия IONIQ 5 N със синтетичен изкуствен звук, който наподобява рева на мощен 6-цилиндров бензинов двигател и симулира превключването на предавките на автоматична скоростна кутия с двоен съединител. Двете явления са достатъчно убедителни, за да накарат дори най-преданите почитатели на бензиновите автомобили да забравят, че карат електрическа кола. Шофирането на Hyundai IONIQ 5 N е огромно забавление, особено на писта.

Като всяка друга мощна електрическа кола, той също е светкавично бърз, но е много забавен за шофиране. Двата електрически мотора, по един на всяка ос, осигуряват максимална мощност от 609 к.с. и максимален въртящ момент от 740 Нм, което не е никак зле. Режимът N Grin Boost обаче, който се активира от червения бутон NGB на волана, значително увеличава динамиката за 10 секунди и осигурява максимално ускорение, като комбинираната максимална мощност достига 650 к.с., а максималният въртящ момент достига 770 Нм. Тази тяга катапултира колата от място до 100 км/ч за 3,4 секунди.

Снимка: Любомир Асенов

Функцията N-Launch Control осигурява оптимизиран контрол на производителността в зависимост от състоянието на пътя и помага на водача да постигне най-бързия спринт при потегляне. Освен това Hyundai IONIQ 5 N е оборудван с функцията SOC (Състояние на заряда), която автоматично маркира консумацията електроенергията от батерията за една обиколка при шофиране на писта и предоставя оптимизирана информация на водача.

За да разгърне потенциала си, новият Hyundai IONIQ 5 N трябва да бъде тестван на писта, затова екипът на официалния вносител у нас - "Индустриал Комерс", представи новия модел на пистата "Навак" в Сърбия. Тук настилката е добре поддържана и е все така в перфектно състояние, както беше през 2017 г.

Снимка: Любомир Асенов

По пътя от Белград до пистата шофирах новия IONIQ 5 N по сръбската магистрала и се убедих, че този спортен автомобил е подходящ и за дълги маршрути. Окачването на IONIQ 5 N е доста стегнато, но далеч не е разтърсващо, като при други спортни коли например. Големият хечбек вози стегнато, но не прекалено твърдо, което е напълно приемливо с огромните 21-инчови лети джанти.

С колегите в колата бяхме впечатлени от нивото на комфорт на IONIQ 5 N. Неговите седалки, въпреки че са по-тънки от стандартните, предлагат достатъчно вертикална опора, за да се чувстват удобно пътниците по магистралата. Те имат добри странични опори, които придържат тялото по време на остри завои. Трудно е да намеря недостатъци в тази кола, като може би единствено високото тегло се усеща при динамично шофиране.

Снимка: Любомир Асенов

Въпреки всички усилия на Hyundai, този 5-местен хечбек тежи 2,2 тона, което е твърде много за спортен автомобил. Наистина масата се усеща още по-осезаемо още при първите обиколки с новия Hyundai IONIQ 5 N на пистата. Инженерите от Hyundai твърдят, че са успели да маскират това тегло с много къса кормилна рейка, с по-твърдо окачване и със специални софтуерни настройки, но въпреки това теглото е осезаемо.

Когато шофирате динамично, гумите на Hyundai IONIQ 5 N свистят, защото се борят с излишната маса от около 500 кг. На правите колата има значително предимство, благодарение на своята чудовищна мощност и огромна тяга. Въпреки теглото, това е един от най-добре управляващите се електрически автомобили, които можете да купите в момента. Като цяло IONIQ 5 N е най-забавната електрическа кола, която съм карал досега, което е висока оценка, при положение, че преди време бях впечатлен от Audi RS e-tron GT.

Снимка: Любомир Асенов

Корпусът на Hyundai IONIQ 5 N е сглобен заедно с допълнителни 42 заварки и над 2 метра структурно лепило. Това му позволява да се справя с центробежните сили на пистата, без да се превръща в трепереща купчина желязо. Подразделението N на Hyundai е монтирало на IONIQ 5 N нови амортисьори, по-здрави предни и задни подрамки, по-твърди опори на батерията и двигателя, по-големи спирачни апарати и по-къса кормилна рейка с по-директно съотношение.

За да ви позволи да се възползвате максимално от тези нови компоненти, има и множество N-технологии за подпомагане на водача, които могат да направят всичко, дори да пренасочват въртящия момент на електромоторите през осите, за да ви помогнат да правите дрифтове. Комбинираният ефект от настройката на шасито на Hyundai IONIQ 5 N и електрическата настройка е зашеметяващ. Той е забележимо по-пъргав от стандартния автомобил, има много по-малко наклоняване на каросерията и получавате много по-добро сцепление, благодарение на гумите Pirelli P Zero с размер 275/35 R21.

Снимка: Любомир Асенов

Кормилното управление също осигурява много повече обратна връзка, което означава, че наистина можете да се доверите на окачването и да се възползвате от динамиката. След няколкочасово тестване на новия Hyundai IONIQ 5 N на пистата "Навак" в Сърбия, мога уверено да обобщя, че това е истински автомобил за шофьори с бензин в кръвта. Благодарение на настройките, ще можете да почувствате как задната част на колата се движи игриво, докато минава през шиканите на пистата.

Ако сте наистина смели и се справяте със завоите като пилот със солиден опит, задната част на колата може да поднесе като автомобил със задно предаване, която се бори за сцепление, така че ще трябва да противодействате на презавиването, за да запазите колата насочена по правилния начин. Това е брилянтно и доставя огромно удоволствие. Но въпреки че усещането зад волана е драматично, никога не сте в реална опасност. Електрониката дебне за сигурността ви и ако преминете границите на възможностите си, колата ще разпознае вашите недостатъци.

Снимка: Любомир Асенов

Електрониката неусетно ще задейства спирачките и ще премести мощността, за да ви спре. Забележително и вълнуващо е колко бързо синтезираният шум от двигателя на Hyundai IONIQ 5 N и имитираното превключване на скоростите ни подмамиха да мислим, че караме мощен бензинов автомобил. Звукът е доста близък до този на 6-цилиндров двигател, но възходът и спадът на звуковия пейзаж, съчетан с имитацията на скоростна кутия с двоен съединител, моментално карат водача да се почувства като в "горещ" спортист.

Всички приятни изживявания при шофиране на мощна бензинова кола са симулирани перфектно - тласъкът при превключване на по-ниска предавка при високи обороти, тътенът от изпускателната система при превключване на пълна газ на по-висока предавка и простото усещане за спиране на двигателя, при достигане на оптималните обороти, популярно като прекъсвач. С тази невероятна технология Hyundai коригира най-големия проблем, който имаме с бързото шофиране на електромобил.

Благодарение на симулираната комбинация между двигателя и скоростната кутия на Hyundai IONIQ 5 N, която пресъздава колосалната производителност чрез познати звуци, много по-лесно е да прецените увеличаването на скоростта. Оценявам, че Hyundai са направили блестящ електромобил и вероятно IONIQ 5 N е най-добрият преход от бензин към ток.

Новият Hyundai IONIQ 5 N има батерия с капацитет от 84 кВтч, която е по-голяма от тази в стандартния автомобил. Той осигурява максимален обхват от около 450 км, което изобщо не е зле. Само не забравяйте, че този диапазон ще варира в зависимост от това колко бързо шофирате, така че, ако се възползвате максимално от производителността, очаквайте да зареждате по-редовно.

Архитектурата E-GMP на Hyundai осигурява водещи в класа скорости на зареждане с постоянен ток до 350 кВт. Ако можете да намерите зарядно устройство, способно да достави толкова много енергия, ще можете да заредите батерията от 10% до 80% само за 18 минути. С помощта на зарядно устройство за стена с мощност 7 кВт, ще отнеме почти 11 часа за пълното зареждане, докато устройство от 11 кВт може да зареди напълно клетките за 7 часа и 35 минути. Новият Hyundai IONIQ 5 N поддържа функцията Plug & Charge, което означава, че можете да зареждате без приложение и карта. След като регистрирате картата си в колата, вашите плащания се осъществяват автоматично.

Снимка: Любомир Асенов

Новият Hyundai IONIQ 5 N засега се предлага само в една версия. Въпреки това, той идва с много богато стандартно оборудване, което включва 21-инчови алуминиеви джанти, отопляеми и вентилирани предни седалки, проекционен дисплей, Apple CarPlay и Android Auto, монитор за 360-градусов изглед около автомобила и премиум аудиосистема Bose.

Отвътре новият Hyundai IONIQ 5 N много прилича на стандартния IONIQ 5, което не е толкова изненадващо. Пред погледа на водача има същите два 12,3-инчови екрана, както и в стандартния модел. В салона има същото огромно пространство за петима пътници и същата висококачествена изработка, която спокойно може да съперничи на моделите от премиум сегмента.

Снимка: Любомир Асенов

В новия Hyundai IONIQ 5 N бъдещите му собственици ще получат две спортни седалки, монтирани с 20 мм по-близо до пода на автомобила, волан с кожена тапицерия с бутони за различните режими на шофиране на автомобила и централна конзола с опори за коленете, които дават възможност да се подпрете, когато завивате бързо. На арматурното табло има специални скали за топлинните параметри на електромоторите и батерията.

Новият Hyundai IONIQ 5 N е доказателство, че електрическите автомобили могат да бъдат забавни. Изпълвайки колата с функции, които са предназначени да се харесат на ентусиастите на шофирането, Hyundai направи еталон за мощните електромобили на бъдещето. Цената му от почти 150 000 лева на пръв поглед изглежда доста висока, когато го сравните с бензиновия спортист Hyundai i30 N например, но IONIQ 5 N наистина е най-добрият опит досега да бъде направен вълнуващ за шофиране електромобил, който не прави компромиси в други области, за да го постигне. Изглежда страхотно, практичен е, има удобен салон, много е бърз и наистина е забавен за шофиране.

Технически характеристики

Hyundai IONIQ 5 N

Размери

Дължина: 4715 мм

Широчина: 1585 мм

Височина: 1940 мм

Междуосие: 3000 мм

Собствено тегло: 2230 кг

Задвижване

Тип: два синхронни електромотора

Максимална мощност: 650 к.с. в режим N Green Boost

Максимален въртящ момент: 770 Нм в режим N Green Boost

Скоростна кутия: 1-степенна автоматична

Задвижване на колелата: двойно/4х4

Батерия

Нетен капацитет на батерията: 84 кВтч

Време за бързо зареждане от 10% до 80%: 18 минути

Мощност на зареждане: 350 кВт

Комбиниран разход на електроенергия: 21,2 кВтч/100 км

Комбиниран автономен пробег (WLTP): 448 км

Динамика

Максимална скорост: 260 км/ч

Ускорение от 0-100 км/ч: 3,4 секунди

Цена на модела с ДДС: 149 800 лева