Батериите на електрическите превозни средства, които произвежда General Motors, да бъдат съвместими с "бързозарядните" станции в САЩ, управлявани от Tesla, се споразумяха двете американски автомобилостроителни корпорации, съобщава БТА.

По-рано и Ford постигна подобно споразумение с Tesla. Това означава, че компаниите, които са произвели около 70 на сто от електрическите превозни средства, които са продадени през последните месеци в САЩ, ще използват стандартизирани устройства за зареждане на батериите им, отбелязва Ройтерс.

Благодарение на това споразумение GM може да спести 400 милиона долара, заяви пред Си Ен Би Си Мери Бара, която е главен изпълнителен директор на американската автомобилостроителна корпорация.

Tesla притежава около 17 000 "бързозарядни" станции в САЩ. В страната са инсталирани около 54 000 обществени зарядни станции, но електрическите превозни средства се зареждат на тях много по-бавно, отколкото на "бързозарядните" станции на корпорацията, чийто мажоритарен собственик е предприемачът мултимилиардер Илон Мъск, пише Асошиейтед прес.