Приходите са се увеличили с 12 на сто до 150 милиарда евро, което е растеж спрямо 133,8 милиарда евро (142 милиарда долара), реализирани през 2021 г., съобщи германският автомобилостроител в годишния си доклад, публикуван днес.

Печалбата, която се разпределя на акционерите от продължаващи дейности, е нараснала до 14,5 милиарда евро или 13,55 евро на акция спрямо 10,7 милиарда евро или 10 евро на акция преди година.

Продажбите на водещия германски автомобилостроител са се повишили с 12 на сто през 2022 г. Компанията е доставила малко по-малко автомобили на търговци на дребно, но продажбите на едро са нараснали с около 5 на сто.

Продажбите на водещи модели като S-class, автомобили на отлично представящата се дъщерна фирма AMG и луксозната марка Maybach са се повишили.

В резултат на това годишната печалба на компанията преди лихви и данъци и корекции за еднократни разходи е нараснала с 20 на сто до 20,66 милиарда евро.

Очаква се управителният съвет на компанията да предложи дивидент от 5,2 евро на акция, което е увеличение спрямо 5 евро на акция миналата година.

Mercedes прогнозира, че продажбите на групата за 2023 г. ще са на равнището от предходната година.

Коментирайки резултатите, компанията обяви: Mercedes през първата година след отделянето на Daimler Truck продължава трансформацията си на фона на геополитическите и макроикономически предизвикателства. Силните резултати подчертават подобрената доходност, въпреки че пандемията от КОВИД-19 и трудностите по веригите за доставки на полупроводници и последиците от руската инвазия в Украйна продължават да засягат бизнеса".

Еднократните постъпления от отделянето на бизнеса на Daimler Truck са увеличили печалбата на групата до над 23 милиарда евро през 2021 г.