Възможният проблем е открит по време на проверките на автомобилите, които се извършват преди те да бъдат доставени на пазара, заяви говорителката на Ford Ема Берг, цитирана от Си Ен Ен и БТА.

Корпорацията не уточнява нито какъв може да е проблемът с батериите на пикапите, нито възможната причина за неговото възникване, нито потенциалните последици от него.

Временното спиране на производството и доставките на F-150 Lightning очевидно не важи за автомобилите, които вече са доставени на клиентите или на дилърите на марката, отбелязва Си Ен Ен.

Компанията Ford е продала около 18 000 електрически пикапи F-150 Lightning, откакто започна да ги произвежда през пролетта на 2022 г.

През миналата година корпорацията обяви, че създава две големи подразделения. Едното, което произвежда моторни превозни средства с двигатели с вътрешно горене, се нарича Ford Blue. Другото производствено звено е за електрически превозни средства. То се нарича Ford Model E.

Американският автомобилен гигант наскоро обяви, че ще инвестира 3,5 милиарда долара в създаването на нов завод за производството на батерии в щата Мичиган. Предвижда се той да започне дейност през 2026 г. "Форд" изгражда производствени мощности за батерии и електрически камиони и в щатите Тенеси и Кентъки.

На този фон американската корпорация обяви наскоро, че съкращава 11 процента от служителите си в Европа в рамките на процес на трансформация на производството към електрически превозни средства.