Шведската марка Volvo, собственост на китайската Zheijang Geely Holding Group, възнамерява да разшири гамата си от електрически автомобили през следващите години, за да постигне успех на азиатския пазар.

Както обяснява Ройтерс, марката Volvo се е ангажирала да премине изцяло към електрически превозни средства до 2030 година. На австралийския пазар тя дори ще изпревари графика, като още през 2026 г. ще остави в гамата от модели, които продава, само електрически автомобили. Според добре осведомени източници, електрическият миниван на Volvo ще използва платформата, на която се произвежда автомобил с подобен тип каросерия от марката Zeekr, собственост на същия китайски концерн Geely.

Ко-платформата Zeekr 009 вече се предлага в Китай за около 74 000 щ. долара и има три реда седалки. На азиатските пазари минивановете с луксозни разделени седалки на втория ред се смятат за алтернатива на лимузините и поради това са много търсени от заможните хора. Разработката на бъдещите модели на Volvo вече се извършва от център в Шанхай, в който работят повече от 60 души.

Кросоувърът EX90 е първият изцяло електрически автомобил на Volvo, който ще бъде пуснат в продажба в началото на следващата година. Други модели на марката имат електрически версии, но се предлагат и като хибриди или с конвенционално задвижване. Очаква се предстоящият миниван на Volvo да оспори каноните в дизайна на автомобилите на производителя. Компанията майка Geely също така ще обедини активи с Renault в секторите на двигателите с вътрешно горене и хибридните задвижвания. Тя вече разработва и произвежда всички двигатели с вътрешно горене за автомобилите Volvo.