Това става седмици след като конкурентът му Tesla обяви подобни планове за своите електромобили, информира Си Ен Би Си, цитирана от БТА.

Детройтският производител заяви, че ще намали цените на модела си Mustang Mach-E средно с около 4500 долара. Намаленията варират в зависимост от конфигурацията на автомобила, като започват от 600 долара и стигат до 5900 долара. За сравнение при Model Y на Tesla, който е в същия клас като Mustang Mach-E, намаленията от цената достигат 13 000 долара.

За Ford намаленията на цените ще означава, че в зависимост от нивото на оборудване не всички бройки от моделите Mustang Mach-E ще й донесат печалба, според Марин Джая, главен директор клиенти за бизнеса с електрически превозни средства на компанията.

Производството на Mustang Mach-E се очаква да се увеличи от сегашните 78 000 електромобила на година до 130 000 единици, добавя той.

"Ние реагираме на промените на пазара (...), тъй като искаме да останем конкурентоспособни на пазара", казва Джая, коментирайки новите федерални стимули за електромобили в САЩ, наред с намаленията на цените на Tesla.

Според него Ford очаква да компенсира част от свиването на печалбата си благодарение на допълнителното производство, както и на спада на някои разходи за суровини.

Началната цена на Mustang Mach-E сега ще варира от около 46 000 до 64 000 долара. За сравнение Tesla Model Y започва от около 53 500 и достига до 57 000 долара, при най-ниско ниво на оборудване.

През 2022 г. Ford се нареди като втората най-продавана марка електромобили в САЩ, с доставени над 65 000 бройки, изоставайки единствено зад Tesla, която е успяла да продаде над 522 000 от своите коли, по данни на Motor Intelligence.