Японските производители са пионери в идеята електрическите автомобили да осигуряват енергия на външни потребители, тъй като такъв източник на енергия може да бъде полезен при природни бедствия.

Кросоувърът Volvo EX90, чийто дебют предстои през ноември, също ще разполага с тази възможност, въпреки че все още не са разкрити основните характеристики на модела. Това ще е батерия на колела, която ще може да захранва цяла къща.

Изглежда, че Volvo използва умело времето, оставащо до официалната премиера на EX90, като на малки порции споделя информация за функционалността му. Миналия месец научихме, че автомобилът ще получи усъвършенстван набор от сензори като част от системата за активна помощ на водача и ще може не само автоматично да поема управлението от уморен или неадекватен шофьор, но и автоматично да преодолява значителни разстояния при шофиране по извънградски пътища.

Тази функция обаче ще се предлага само срещу доплащане и в региони, в които властите разрешават използването на автоматично управлявани превозни средства.

Говорейки директно за способността на Volvo EX90 да захранва външни потребители, шведската марка, собственост на китайски инвеститори, обяснява, че клиентите в отделните страни ще могат да използват акумулаторната батерия на кросоувъра за захранване на цяла вила, без да се споменават електрически инструменти и друго оборудване. Не са посочени специфични характеристики, определящи капацитета на батерията и границата на мощността на външните консуматори, които трябва да бъдат свързани.

Производителите на електрически пикапи в САЩ обръщат специално внимание на възможността за свързване на външни консуматори, тъй като такива автомобили често се използват там за строителни работи. Например Ford F-150 Lightning с батерия с голям капацитет може да доставя 30 kWh енергия на външни потребители в рамките на три дни. Според производителя при разумно потребление на енергия автономният живот на едно домакинство може да се удължи до 10 дни.

Максималният капацитет на външните консуматори достига 9,2 kW, а предстоящият Chevrolet Silverado EV е готов да вдигне летвата до 10,2 kW и да предостави на клиента до десет домашни електрически контакта за свързване на външни консуматори. Какво ще предложи Volvo в това отношение, ще стане ясно през първите десет дни на ноември.